Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Zie je vandaag mensen in het paars rondlopen? Dat kan weleens met epilepsie te maken hebben. Purple Day is namelijk in het leven geroepen om stil te staan bij mensen die lijden aan epilepsie. De dag is door een Canadees meisje bedacht. Een mooi initiatief, want epilepsie kan de levens van mensen behoorlijk beïnvloeden. Vandaag is ook EpilepsieNL gelanceerd! De community van iedereen die zich betrokken voelt bij epilepsie. Het Koninklijk Epilepsiefonds en de Epilepsie Vereniging Nederland bundelen nu naast hun krachten ook de naam.
Onzichtbare aandoening
De Canadese Cassidy Megan kwam in 2008 met het idee voor Purple Day. Omdat ze zelf tegen veel vooroordelen over haar epilepsie opliep, wilde ze er meer aandacht voor vragen. Dat gebeurt nu door op 26 maart paarse kleding te dragen, zo lezen we op de site van EpilepsieNL. In 2009 werd Purple Day gelanceerd. Inmiddels doen er wereldwijd meer dan tachtig landen aan mee. Het idee is eenvoudig maar doeltreffend: draag paars op 26 maart. Zo wordt een onzichtbare aandoening zichtbaar. Lees hier meer over Purple Day.
Want of iemand epilepsie heeft is aan de buitenkant niet te zien. Bij epilepsie heb je een tijdelijke verstoring in je hersenen. Een soort kortsluiting. Dat noemen ze een epileptische aanval. Meestal duren aanvallen maar kort, zoals een paar seconden of minuten. Soms duren ze langer. Dat verschilt per persoon en per aanval.
Feitjes over epilepsie
Epilepsie heeft veel invloed op de levens van mensen die aan de aandoening lijden. Er wordt dan ook continu wetenschappelijk onderzoek gedaan, want zo’n 30% van de mensen met epilepsie heeft geen baat bij de bestaande behandelingen. Een paar feitjes over de aandoening:
- Wereldwijd hebben zo’n 64 miljoen mensen epilepsie
- In Nederland zijn dat ongeveer 200.000 mensen, jong en oud
- In de helft van alle gevallen is geen duidelijke oorzaak voor de epilepsie aan te wijzen
- De aandoening komt het vaakst voor bij kinderen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking of hersenbeschadiging.
- Kinderen hebben vaker epilepsie omdat de hersenen nog niet helemaal volgroeid zijn, het is mogelijk dat zij er nog overheen groeien.
- Ook herseninfarcten en hersenbloedingen kunnen een trigger zijn voor epilepsie, de reden dat de aandoening bij ouderen vaker wordt geconstateerd.
- Er zijn diverse epileptische aanvallen, lees er hier meer over.