Nieuws21.02.2021

Vandaag is het de ‘Dag van de Moedertaal’! Hoeveel talen worden er in Nederland gesproken?


21 februari is door UNESCO uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Moedertaal’. Want ook talen zijn cultureel erfgoed. Daarom staat vandaag in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en meertaligheid. Talen houden erfgoed levend en zijn belangrijk voor veel bevolkingsgroepen en landen. Door deze dag komt er bovendien meer aandacht voor talen die op uitsterven staan. Er worden ongeveer 6000 talen gesproken wereldwijd en daarvan dreigt 43% uit te sterven. Meertalige en multiculturele samenlevingen bestaan via hun talen die traditionele kennis en culturen op duurzame wijze overdragen en behouden. Die talen worden dus niet onderwezen, maar wel aan elkaar doorgegeven.

Hoeveel talen worden er in Nederland gesproken?

Misschien denk je alleen aan het Nederlands als taal in ons land, maar dat is toch niet zo. Fries is namelijk ook een officiële taal in de provincie Friesland. Bovendien worden op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba naast Nederlands ook Papiaments en Engels erkend als officiële talen. Wat dit inhoudt? Friezen mogen in hun eigen taal bijvoorbeeld communiceren met overheidsinstanties in Friesland.

Verder zijn er nog regionale talen die door ons land via Europese afspraken zijn erkend. Limburgs bijvoorbeeld, maar ook Nedersaksisch, Jiddisch en Sinti-Romanes. Het Limburgs en het Nedersaksisch zijn zogenaamde ‘niet-gestandaardiseerde talen’. Het Nedersaksisch kent verschillende varianten zoals het Gronings, het Drents en het Twents.

Zoveel mensen spreken Nederlands

Er zijn wereldwijd 24 miljoen Nederlandstaligen, daarmee is het de achtste taal in de Europese Unie. In Nederland, België, Suriname, Aruba, Curacao, Bonaire en Sint-Maarten wordt Nederlands gesproken. Aantallen zijn altijd schattingen omdat nergens geregistreerd staat wie welke taal spreekt. 17 van de 24 miljoen mensen die Nederlands spreken wonen in Nederland, 6,5 miljoen in België en 400.000 in Suriname. Dat maakt het een van de 40 meest gesproken talen ter wereld. Een behoorlijk hoge score voor zo’n klein land. En Nederlanders zijn fanatiek op social media, want het is online de twaalfde taal ter wereld.

Meest gesproken talen ter wereld

Met Nederlands kom je in het buitenland meestal niet ver. Als je alle inwoners van deze aardbol bij elkaar zou zetten, knoop dan met een willekeurig persoon een praatje aan in Mandarijn Chinees. Dit is namelijk de taal die wereldwijd door de meeste mensen wordt gesproken, ongeveer 1,3 miljard. Ook met Spaans kom je trouwens best ver, want dit is de tweede meest gesproken taal (437 miljoen mensen spreken Spaans). Op nummer 3 vinden we Engels, op 4 Arabisch en op 5 Hindi.

Het Afrikaans is geen Nederlands, maar heeft er wel veel van weg. Je kunt het waarschijnlijk goed lezen en verstaan. In de 17e eeuw is de taal ontstaan door de kolonisten die afreisden naar De Kaap. Daar is de taal verbasterd tot wat het nu is.

‘We’ spreken gemiddeld 3,2 talen

De meeste inwoners van Nederland hebben Nederlands als moedertaal. Daarnaast spreken veel Nederlanders een aardig woordje Engels en vaak ook nog een beetje Duits en Frans. Gemiddeld spreken Nederlanders 3,2 talen. Daarmee laten we, op Luxemburg na, iedereen achter ons. Van alle Europeanen kan 39% van de bevolking tenminste in één vreemde taal uit de voeten. In ons land zitten we dik boven dat gemiddelde. Een behoorlijk verschil met landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Portugal, waar gemiddeld maar 1,6 talen per persoon gesproken worden.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS