Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Nou, dat spreekwoord is niet helemaal waar, want wat als er thuis überhaupt geen klokje tikt? De tijd dat we klokken moesten opwinden, dat ze tikten en dat we ze constant om onze arm droegen is voorbij. Als we al iets om onze pols hebben hangen, dan is dat steeds vaker een digitaal of zelfs een smart horloge. Gek, want zo lang is het niet geleden dat we overstapten op een elektronisch horloge. Dat begon in 1957.
Van opwinden naar opladen
Vroeger moesten klokjes worden opgewonden. De eerste horloges waren meer een soort losse klokjes die je in je zak schoof: al in de vijftiende eeuw werden die gemaakt. Later kwamen er ook horloges bij die je echt om je pols droeg, al was dat in eerste instantie vooral voor vrouwen. Het horloge was toen een mechanisch apparaat dat dankzij een roterend wiel kon tonen hoe laat het was. In 1957 veranderde dat toen Hamilton Electric het eerste elektronische horloge introduceerde. Het had een soort vorkje dat vibreerde op 360 Hertz en er was een wiel dat de wijzers bewoog.
Quartz-horloge
Later was dat vorkje ‘uit’. Er was namelijk in 1959 een nieuwere innovatie: een quartz-horloge van Seiko, dat van een vibrerende quartz-kristal gebruikmaakte om de tijd aan te wijzen. Dat vibreren werd mogelijk gemaakt door elektriciteit. De quartz was een grote vooruitgang in de horlogewereld, want in de jaren ‘80 had iedereen ze. Sterker nog: de meeste gewone horloges zijn voorzien van dit systeem: nog steeds. Tenzij je natuurlijk een niet-analoog klokje gebruikt.
Smartwatches zijn inmiddels zeer standaard geworden: hoewel we ze vooral kennen sinds een jaar of tien, waren er al veel eerder smartwatches. Computerexpert Steve Mann kwam in 1998 met de Linux Watch, al werd die snel opgevolgd door een polshorloge van Seiko met een 3,6 Mhz-processor. IBM, Samsung en nog veel meer bedrijven kwamen met extra speciale horloges. Maar echt slimme horloges die ook echt een lange batterijduur hadden, die zijn meer van de laatste tien jaar.
Van elektrisch naar virtueel
Apple’s smartwatch Apple Watch is de meest populaire smartwatch. Hij werd geïntroduceerd in 2015. Niet alleen kunnen Apple-gebruikers ze heel makkelijk synchroniseren met hun iPhone: je kunt er zelfs mee betalen. Daarnaast zijn Fitbit en Samsung ook lekker bezig met hun slimme horloges. Je kunt er berichtjes op lezen, soms zelfs beantwoorden, ze kunnen je hartslag bijhouden, je kunt er je agenda op inzien en zelfs telefoongesprekken mee aannemen. Slimme horloges zijn natuurlijk veel stappen verder dan dat eerste elektronische horloge. Het is ook erg bijzonder hoe snel het is gebeurd. Zo lang is 3 januari 1957 nu ook alweer niet geleden.
Beeld bron: Free-Photos
Verder lezen over Smartwatch
Gadgets13.10.2024
Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch
Gadgets23.09.2024
Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona
Gadgets27.08.2024
Garmin fēnix 8-serie: nieuwe generatie multisport smartwatches
met AMOLED-scherm of een scherm op zonne-energieGadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile10.07.2024
Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6
Gadgets01.06.2024
Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties
Tech in Asia22.05.2024
Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai
Gadgets17.04.2024