Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
In Utrecht zijn zo’n driehonderd bushokjes voorzien van een kleine daktuin. Misschien valt het je in eerste instantie niet eens op, maar dit blijkt een heel bijzonder en succesvol initiatief. De aandacht voor de duurzame bushokjes is enorm: de gemeente Utrecht krijg vragen van over de hele wereld. Buitenlandse media noemen de bushokjes inmiddels ‘bee stops’, zoals we bijvoorbeeld kunnen lezen in dit artikel van Lonely Planet.
Duurzame bushokjes
De duurzame bushokjes zijn niet alleen een geschikte plek voor bijen en vlinders, maar vangen ook fijnstof af en houden regenwater vast. Utrecht vindt duurzaamheid heel belangrijk en daarom vond de gemeente dat dit initiatief goed past bij de stad. De bushokjes worden gefinancierd door Reclame Bureau Limburg, dat een aanbesteding won en zij zorgen ook voor het onderhoud ervan. Inkomsten worden gehaald uit het verkopen van de reclameposters aan adverteerders.
Netwerk van natuur binnen de stad
Hoewel zo’n mini-daktuintje misschien niet een enorme impact heeft op grote schaal, kan het wel degelijk een positief effect hebben op de natuur binnen de stad. Door overal stukjes groen aan te leggen wordt een netwerk van natuur binnen de stad aangelegd. Er kan natuurlijk geen enorme hoeveelheid grond bovenop het hokje worden gelegd. Daarom lenen kleine vetplantjes zich het beste voor beplanting op de hokjes. Die wegen niet veel en kunnen goed tegen allerlei weersomstandigheden.
De Lonely Planet meldt dat Utrecht helpt om het uitsterven van bijen tegen te gaan. In Nederland hebben we maar liefst 358 verschillende soorten rondvliegen en overleven wordt voor de bij in ons land steeds moeilijker.
Heb jij de daktuinten op de bushokjes in Utrecht al gespot? Verschillende steden hebben interesse getoond, dus misschien zie je ze binnenkort ook op andere plekken in Nederland.
Verder lezen over Duurzaam
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws24.09.2024