Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Sinds AI, maar ook sinds de medische wereld veel beter samenwerkt door COVID, zijn er al diverse doorbraken geweest op het gebied van malaria. Een van die doorbraken kon plaatsvinden dankzij de TU Delft. Het studententeam Epoch heeft een nationale AI-prijs gewonnen door zijn hulp aan doktoren om malaria eerder te herkennen.
Smartphonecamera en microscoop
De studenten kwamen met een model op de proppen waarbij je via een smartphonecamera en een microscoop een analyse kunt doen van bloedmonsters om te weten te komen of een patiënt geïnfecteerd is met malaria. Ook kan worden gezien hoe ernstig de infectie is. Dat kunnen ze zien door te kijken naar de zogeheten trofozoïeten en witte bloedcellen die geïnfecteerd zijn.
De reden dat dit zo’n doorbraak is, heeft alles te maken met eenvoud. Je hoeft geen dure medische apparatuur te hebben om toch dit soort metingen te doen. Vooral in landen die minder welvarend zijn, zoals Oost-Afrikaanse regio’s is dat een groot voordeel. Daar zijn grote tekorten aan medische apparatuur en artsen.
Het is niet een probleem waar we in het Westen veel mee te maken hebben, maar nog altijd sterven er meer dan 600.000 mensen per jaar aan deze ziekte, terwijl de inschatting is dat 52 procent van de levens gered zou kunnen worden. En dat redden, dat is waar het model van team Epoch zo belangrijk is. Hiermee kun je in een heel vroeg stadium malaria ontdekken.
TU Delft
TU Delft deed mee aan een wedstrijd om een model te ontwikkelen dat artsen gespecialiseerd in malaria helpt. Het team wist 350 teams van universiteiten te verslaan en vooral: met een oplossing te komen die ook echt helpt.
“Ons doel is om met AI maatschappelijke impact te maken. Dit project is daar een perfect voorbeeld van,” aldus Tjark Wesselink, de teammanager van Team Epoch. “Met slechts een telefoon en een microscoop kan deze technologie een enorme bijdrage leveren aan de gezondheidszorg in regio’s waar beperkt middelen beschikbaar zijn.”
AI-wedstrijden
Het is voor team Epoch in ieder geval niet nieuw om te winnen: het doet aan diverse AI-wedstrijden mee en won bijvoorbeeld al een wedstrijd dat draaide om zeewierbossen in beeld te brengen via satellietbeelden. Het idee is dat er uiteindelijk diverse duurzame oplossingen komen, in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Een goed plan, dat het team dus niet alleen de nodige prijzen oplevert, maar de wereld vooral de nodige oplossingen.
Verder lezen over Studenten
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Lifestyle13.06.2024
Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?
Automotive11.06.2024
Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg
Technology10.06.2024
Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen
Online29.01.2024
Kan AI voorspellen wie de mol is in Wie is de Mol?
Lifestyle20.11.2023
Op deze 4 zaken kun je besparen als je student bent
Automotive26.10.2023
Derde plek voor Brunel Solar Team in World Solar Challenge
"keihard voor gevochten"Automotive19.10.2023
Het Brunel Solar Team is klaar voor de Bridgestone World Solar Challenge
Verder lezen over Wetenschap
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024