Nieuws13.05.2024

Tot tien tellen als je boos wordt is beter voor je hart


Als er iets gebeurt waarvan je direct woedend wordt, dan raden mensen vaak aan om even tot tien te tellen. Je zit niet echt op het advies te wachten, helemaal omdat het soms vooral voelt alsof men daarmee hoopt dat het gezelliger blijft dan wanneer je ontploft, maar het schijnt helemaal zo gek nog niet te zijn. Je hart zou er enorm bij gebaat zijn. 

Kort lontje

Zelfs als je een korte woede-uitbarsting hebt en denkt: ik laat het even gaan, dan ben ik er maar vanaf, kun je beter eerst tot 10 tellen. Als je woedend bent schijnt namelijk de vaatwand van je bloedvaten het moeilijker te hebben. Er komt veel druk/stress op te staan en dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten als je al hartpatiënt bent. Ook beroertes schijnen toe te nemen bij mensen met een kort lontje.

Dat mensen dus wel eens zeggen: “Doe even rustig, denk om je hart”, is helemaal zo gek nog niet. Het is wel heel irritant wanneer dit wordt gezegd: niemand wil horen dat ie rustig moet doen. Echter kun je wel zelf even bedenken dat je op zijn minst even tot 10 telt. Als je jezelf daarna ‘toestaat’ om boos te worden, dan schijnt die boosheid al een stuk minder hevig te zijn.

Ontspannen aderen

Je ontkomt echter ook niet aan het gevaar als je geen verleden van hart- en vaatziekten hebt. Een recente studie toont aan dat hoe meer ontspannen we zelf zijn, hoe relaxter onze aderen blijven. En ontspannen aderen zijn goed nieuws. Je mag wel net zoveel huilen en bang zijn als je wil, want verdriet en angst zouden geen invloed hebben op de binnenwand van je bloedvaten, als we dit onderzoek volgen. Waarom woede zo’n grote invloed heeft op die bloedvaten, dat is onbekend. Werk aan de winkel dus, voor de onderzoekers van Columbia University (via Scientias).

De onderzoekers hebben 280 gezonde mensen bereid gevonden om mee te doen aan het onderzoek. Vier groepen moesten allemaal een taak doen voor 8 minuten en vooraf en nadien werd er steeds bloed afgenomen om te checken of de celwanden inderdaad waren veranderd. Elke groep had daarbij de taak een andere emotie te voelen. De eerste groep moest boze herinneringen ophalen, de tweede angstige herinneringen, de derde las deprimerende teksten en de neutrale groep moest neutraal blijven en tot 100 tellen om maar zo emotioneel neutraal mogelijk te blijven.

Even tot 10 tellen

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: alleen groep 1 had een vernauwing van de bloedvaten. Het startte al 3 minuten na het einde van de taak en verdween pas na 40 minuten. Het is verder onduidelijk wat het tot tien tellen straks precies op de lange termijn voor je bloedvaten doet, maar het heeft wel degelijk invloed op de korte termijn. Toch eens proberen, dat tot 10 tellen. 20 mag ook hoor.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI