Ticketmaster gaat samenwerken met Eventim aan eigen soort TicketSwap. De concertkaartbedrijven slaan de handen ineen om met een eigen platform te komen waar mensen gecheckte concertkaarten kunnen verkopen.
Mocht je TicketSwap niet kennen, even een korte uitleg. Als je van een concertkaartje af wil, dan kun je die via de online marktplaats TicketSwap verkopen. Je geeft aan voor welk concert je een ticket aanbiedt, upload de pdf met je kaartje en de speciale software van TicketSwap checkt het ticket. Er zitten wel wat haken en ogen aan: je mag het ticket niet duurder laten zijn dan 20 procent van de aankoopprijs en je moet met Facebook inloggen zodat mensen weten van wie ze het ticket kopen. Hoewel, Facebook is de laatste tijd geen verplichting meer.
Klinkt allemaal heel prima: er zit in veel gevallen persoonsverificatie in via Facebook en verificatie van het ticket via de software. Het is niet illegaal, maar dat wil niet zeggen dat het door iedereen even positief wordt benaderd. Dacht jij dat Ticketmaster achter TicketSwap staat? Niet bepaald. Ticketmaster vertelde het Algemeen Dagblad dat TicketSwap ‘verre van waterdicht’ is en dat het met een eigen platform komt dat geheel waterdicht moet zijn.
Ticketmaster heeft een punt: het kan namelijk ondanks dat een ticket eenmaal geverifieerd is alsnog via Marktplaats worden verkocht. Of de verkoper zorgt dat hij op tijd bij de concertzaal is om vervolgens alsnog zelf gebruik te maken van het ticket. Je loopt dus best wat risico alsnog voor een dichte deur te staan met TicketSwap. Volgens Ticketmaster is via TicketSwap kopen mede daarom een risico en moeten mensen zich vooral blijven richten tot de officiële voorverkoopadressen.
Daar komt binnenkort dus een officieel voorverkoopadres bij, zodat mensen die toch nog een ticket willen kopen voor een uitverkocht concert, ergens terecht kunnen voor een veilig ticket. Hoewel je als koper volgens Ticketmaster dan zeker weet dat je met je gekochte kaartje binnenkomt, levert de verkoper wel iets in: die mag namelijk niet méér voor het ticket vragen dan de prijs die hij ervoor betaalde.
Hoe het precies zit met dat nieuwe platform, dat wordt hopelijk de komende tijd duidelijk. In ieder geval zijn ze bij TicketSwap voorlopig nog niet bang. TicketSwap verklaart aan het AD dat de partijen al jaren werken aan een oplossing, terwijl die er nog steeds niet is. Bovendien zegt men bij TicketSwap dat het met tientallen grote ticketbedrijven samenwerkt, waardoor verkochte tickets geannuleerd kunnen worden en op naam kunnen komen van de koper. Dat is volgens hen net zo veilig als nieuwe verkoop. Toch, geeft TicketSwap aan, is het het beste om de officiële kaartverkoop te gebruiken, ook al krijgen mensen die via TicketSwap een ticket kopen waarmee ze niet binnenkomen, hun geld terug van TicketSwap.
TicketSwap zou zelfs willen samenwerken met Ticketmaster en Eventim, maar die schijnen er niet voor open te staan. Ook is het voor de officiële kanalen moeilijk om TicketSwap uit te roeien, omdat onze autoriteiten aangeven dat het logisch is dat tickets voor een hogere prijs worden verkocht op het moment dat een concert is uitverkocht: vraag-aanbod. Kortom, het is de vraag of zo’n officieel platform daadwerkelijk het verschil gaat maken, of dat de oude garde inderdaad te laat is.