De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het coronavirus heeft inmiddels steeds grotere delen van de wereld in zijn greep. Met bijna vierhonderd coronapatiënten in ons land, worden ook de maatregelen in Nederland telkens strenger. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft voor mensen met milde klachten in Noord-Brabant al het advies om school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, te vermijden. Dat wordt ook wel social distancing genoemd: een infectiebestrijdingsmaatregel die de verspreiding van zeer besmettelijke ziekten moet stoppen of vertragen. Voor sommige Nederlandse werkgevers en werknemers biedt thuiswerken een uitkomst. Maar hoe zorg je ervoor dat thuiswerken niet ten koste gaat van samenwerking met collega’s en interne communicatie? Lees hoe jij je werknemers thuis met elkaar in contact, én op de hoogte van belangrijk bedrijfsnieuws houdt.
William Hanage, vooraanstaand epidemioloog aan Harvard TH Chan School of Public Health in Boston vertelt aan de Britse krant The Guardian dat ‘iedereen die vanuit thuis kan werken, dat zou moeten doen. Thuiswerken zal je niet compleet beschermen, maar heeft wel één belangrijk voordeel: door thuis te werken, stel je een eventuele infectie met volledige zekerheid uit.’ Volgens Hanage is het vertragen van de ontwikkeling van lokale uitbraken en het verlagen van het aantal infecties belangrijk om ervoor te zorgen dat de gezondheidszorgsystemen hun capaciteit niet overschrijden. Roy Anderson, toonaangevend epidemioloog aan Imperial College London en voormalig wetenschappelijk hoofdadviseur van het Engelse ministerie van Defensie, houdt zich aan dit advies: hij kondigde beschermende maatregelen aan voor zijn personeel. Hun dagelijkse onderzoeksprojectbesprekingen zullen voortaan plaatsvinden via Skype, WhatsApp en Microsoft Teams. Zo hoopt hij zijn personeel gezond en veilig te houden.
Kleine kanttekening
Sommige wetenschappers plaatsen wel een lichte kanttekening bij het advies om thuis te werken. Mark Woolhouse, professor in de epidemiologie van besmettelijke ziekten aan de Universiteit van Edinburgh, geeft aan dat de timing van het thuiswerken cruciaal is om daadwerkelijk een verschil te maken. Als bedrijven te vroeg beginnen met massaal thuiswerken, hebben ze niet veel invloed. Beginnen ze te laat, dan kunnen ze ook geen bijdrage meer leveren. En, het belangrijkste punt: op een gegeven moment zullen bedrijven er weer mee moeten stoppen. Dat punt moet niet te vroeg in de toekomst liggen, anders heeft thuiswerken geen zin. Maar als je thuiswerken goed organiseert, kun je het zo lang als nodig volhouden.
Thuiswerken: potentiële virusremmer
Door thuis te werken voorkom je dat je zelf besmet raakt. In worst case, als jij besmet bent, kun je door thuis te werken ook voorkomen dat je anderen besmet. Zo zou thuiswerken dus, mits goed getimed, op den duur kunnen leiden tot een verlaging van het aantal infecties. Maar thuiswerken is voor veel organisaties makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat het niet ten koste gaat van de communicatie en de samenwerking tussen en naar collega’s, en daarmee ook de productiviteit?
1. Communiceren: één op één of in een team
Communicatie op de werkvloer is essentieel. Hoe vaak loop je wel niet even naar een collega om kort iets te bespreken, of zit je naast elkaar aan iets te werken? Wij doen dat in ieder geval ontelbaar vaak op een dag. Als je allemaal thuis werkt, wordt dat toch een stuk lastiger.
Gelukkig zijn er allerlei tools voorhanden die dat probleem oplossen. Denk bijvoorbeeld aan Slack en Microsoft Teams, waarin je in een handomdraai een collega rechtstreeks aanspreekt, of een groepsgesprek start. Heb je echt even de input nodig van een specifieke collega? Met een simpele ‘@’ zorg je ervoor dat die persoon via een pushnotificatie op de hoogte wordt gesteld dat zijn of haar input echt nodig is! Zo lijkt het bijna alsof je collega’s tóch bij je zijn.
2. Videomeetings
Vergaderingen, niet iedereen is er even dol op, maar soms zijn ze nou eenmaal nodig. Als je echt iets face-to-face wilt bespreken of iets moet laten zien aan een groep collega’s, ontkom je niet aan een vergadering. Om online te vergaderen, bestaan er programma’s zoals Skype en GoToMeeting. Je kunt dan niet alleen beeldbellen (rechtstreeks met een collega, of met een hele groep), maar ook schermen delen. Ideaal voor vergaderingen en presentaties op afstand! Nog een bijkomend voordeel van online vergaderen: een vergaderkamer is nu nooit meer dubbel geboekt.
3. Hulp of afstand
Oké, je kunt nu op afstand met je collega’s sparren of een hele vergadering organiseren. Maar dan zul je zien dat je laptop een probleem heeft, nét nu jij thuiswerkt. Of dat je de hulp nodig hebt van een collega die allemaal trucjes in Excel kent. Wat dan? Je kunt nu niet even aan de kant stappen en je collega bij jouw pc laten… of toch wel? Programma’s als Teamviewer en AnyDesk zijn juist specifiek met dat doel ontworpen. Je deelt dan niet alleen je scherm, zoals bij Skype, maar geeft de ander ook tijdelijk controle over je pc. Met Chrome Remote Desktop kun je zelfs via je browser ondersteuning krijgen of aanbieden. Zo zijn jouw IT-problemen misschien nog wel sneller opgelost, dan wanneer je zelf eerst naar de IT-afdeling moet lopen!
4. Interne bedrijfscommunicatie
Misschien wel het grootste nadeel van thuiswerken: alle communicatie moet digitaal. Dus ook dat snelle maar informatieve praatje dat je normaal even met een collega bij de koffieautomaat zou maken. En ook de kleine, onbedoelde maar effectieve teammeeting die sporadisch spontaan tijdens de lunch plaatsvindt. Hoe fijn thuiswerken ook is, en hoe behulpzaam de tools daarvoor ook zijn – waarschijnlijk staat thuiswerken gelijk aan een gigantische hoeveelheid e-mails en berichten. Dat roept weer nieuwe uitdagingen op. Want hoe bereik je je werknemers nog met belangrijk bedrijfsinformatie tussen al dat digitale communicatiegeweld?
Er zijn manieren om je werknemers toch effectief op de hoogte te houden van belangrijk alledaags kantoornieuws (want hey, the show must go on) of van updates rondom maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Zorg dat er algemene kanalen of platforms in je organisatie aanwezig zijn waarop je bedrijfsnieuws altijd kunt laten zien en waarop je medewerkers zonder veel moeite de juiste, meest recente informatie kunnen vinden. Denk daarbij aan een digital workplace of een intranet als Microsoft SharePoint. Om je personeelsleden nog makkelijker op de hoogte te houden, koppel je je intranet aan een corporate screensaver waarvan je elke laptop binnen je organisatie voorziet. Die geven dan het bedrijfsnieuws weer als werknemers hun pc even niet gebruiken of als zij naar het bureaublad van hun laptop gaan.
Ook een corporate news app is uitermate geschikt om iedereen up to date te houden. Deze software wordt normaal gesproken vooral ingezet om deskless medewerkers te bereiken, maar kan bij onvoorzien thuiswerken ook prima worden gebruikt om alle werknemers thuis dagelijks op de hoogte te houden. Je personeelsleden hoeven dan alleen regelmatig hun smartphone te checken om op de hoogte te zijn van het belangrijkste laatste bedrijfsnieuws. En bij écht belangrijk nieuws (als je personeel bijvoorbeeld weer naar kantoor mag komen!) stuur je een pushnotificatie met leesbevestiging; zo weet je zeker dat je personeelsleden de informatie gelezen hebben.
Thuiswerken hoeft dus voor jouw organisatie geen probleem te zijn. Het enige wat je nodig hebt is de juiste apps, tools én instelling!
Deze blogpost is geschreven door Lars Cornelis.
Verder lezen over Coronavirus
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Online25.07.2023
Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in
Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfectiesOnline22.02.2023
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen
Mobile05.12.2022
iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit
Lifestyle18.11.2022
Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’
Nieuws14.11.2022
Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau
Nieuws02.09.2022
De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid
De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelenMobile20.04.2022
De CoronaMelder-app kan van je telefoon af
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024
5 handige programma’s voor online samenwerken
Verder lezen over Skype
Mobile17.02.2022
Agentschap Telecom legt nu ook WhatsApp en Skype onder de loep
Online28.09.2021
Ondanks Teams is Skype nog zeker niet dood
Social Media28.08.2021
Tien films en series waarin social media een rol spelen
Er is meer na ClickbaitOnline19.07.2020
Skype voor iOS heeft eindelijk de achtergrondblur
Technology18.08.2019
Beter laat dan nooit, Microsoft past beleid meeluisteren Cortana aan
Online01.10.2018
Je oude Skype-versie gaat 1 november toch ophouden met werken
Skype 8 krijgt upgrade om grootste kritiekpunten aan te pakkenMobile03.08.2017
Skype integreert PayPal in de mobiele app
Social Media02.06.2017
Skype is compleet vernieuwd
'concurrentie' voor WhatsApp en SnapchatVerder lezen over Software
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Marketing11.11.2024
HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundMobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Artificial Intelligence21.10.2024
Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Technology14.10.2024