Het idee is niet nieuw, zonnepanelen in de vorm van dakpannen, ook wel eens zonnepannen genoemd. Maar laat het maar aan Elon Musk over om met dat idee aan de haal te gaan en het net zo te draaien dat het toch anders is. Afgelopen weekend maakte Tesla/SpaceX-topman Musk bekend dat Tesla zelf dit soort zonnepanelen gaat maken. Dit in samenwerking met SolarCity, een bedrijf dat Tesla wil overnemen. Het grote verschil met de zonnepanelen die we al kennen is dat dit type oprecht niet van een gewone dakpan te onderscheiden is door een speciale techniek.
Het zijn namelijk kwarts-pannen met een speciale coating, die de aanwezigheid van het zonnegedeelte verbergt als je er onder een bepaalde hoek naar kijkt. Voor onze schuine daken is dat natuurlijk ideaal, ook al is dat niet eens het beste van deze dakpannen (als alles wat Musk heeft gezegd in zijn aankondiging klopt). De pannen zijn bijna niet kapot te krijgen en vele malen sterker dan de dakpannen die we nu kennen en daar bovenop zijn de vier verschillende stijlen pannen die Tesla wil gaan aanbieden divers (en mooi!) genoeg om bijna elke huiseigenaar tevreden te stellen. Tesla’s dakpannen hebben anders dan veel huidige zonnepannen ook nog een opbrengstpercentage van 98 procent ten opzichte van de huidige panelen.
Klinkt allemaal prachtig, maar dat zal wel schreeuwend duur zijn, zul je denken. Musk claimde in zijn toespraak ook dat de prijs voor het installeren van deze zonnepanelen, gekoppeld aan de besparingen op elektriciteit bij elkaar goedkoper zou zijn dan een reguliere dakvervanging. Of daar dan de kosten voor andere zonnepanelen bij opgeteld zijn is niet helemaal duidelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat Musk zich een beetje verrekent in de echte kosten van een project, dus laten we dat met een korreltje zout nemen.
Het maakt uiteindelijk ook niet zoveel uit, want de algemene boodschap van Musk en Tesla is dat zonne-energie niet alleen meer voor mensen is die de planeet belangrijker vinden dan hoe hun huis eruit ziet. Flauw, maar wel belangrijk, want niet alleen is het esthetische probleem opgelost, er is vanaf volgend jaar als Tesla deze daken gaat leggen ook een betere opslagmethode beschikbaar. De nieuwe, tegelijk aangekondigde, Powerwall versie twee gaat alle energie die je niet meteen nodig hebt opslaan, waardoor je helemaal autonoom kunt opereren op zonne-energie én je huis er niet uit ziet als een Transformer.
Je zou zeggen dat het niet nodig was om duurzame energie sexy te maken, maar Musk heeft het voor de zekerheid toch maar gedaan. Hopelijk vinden we het allemaal zo leuk dat we er meteen een Tesla bij kopen. Het is het Apple-effect: als alle producten die je maakt gezien worden als mooi, gaaf en goed functionerend, zijn mensen al snel geneigd om ze te blijven aanschaffen. Eerlijk is eerlijk: met dit soort producten die onze energie-opwekking duurzamer maker kan het niet sexy genoeg zijn.
[Afbeeldingen © Tesla/Techcrunch]