Nieuws07.05.2021

Succesvolle testvlucht SpaceX Starship prototype


Raket stijgt naar 10 kilometer hoogte en keert weer netjes terug op het lanceerplatform

Ik moet toegeven dat de testvluchten met exploderende, onbemande, prototypes van raketten, zoals die bij SpaceX nog wel eens willen voorkomen, spectaculaire plaatjes opleveren. Voor de liefhebbers van ‘big bangs’ bleef bij de testvlucht met een SpaceX Starship prototype deze week beperkt tot enkele vlammen bij de succesvolle, jawel, je leest het goed, de succesvolle test van de ‘SN 15’.

Naar 10 kilometer, en terug

Het betrof een zogenoemde ‘high altitude’ test van het Starship prototype. Daarbij werd de raket, waarvan de bovenkant qua omvang gelijk was aan de uiteindelijk Starship capsule, naar een hoogte van 10 kilometer gebracht om vervolgens weer terug te keren naar het lanceerplatform op de grond in Boca Chica, Texas.

De testvlucht verliep dus succesvol. Het enige dat na de landing te zien was, waren een aantal vlammen aan de onderzijde van de raket. Volgens SpaceX was dat redelijk normaal. Met een paar waterkanonnen werden die vlammen gedoofd en mocht de test als geslaagd de boeken in.

Starship nog niet in ‘Space’

Met een maximale hoogte van 10 kilometer is de SpaceX Starship testvlucht nog lang niet in de ruimte. Die begint formeel pas bij de zogenoemde, denkbeeldige, ‘Kármánlijn’ op 100 kilometer boven het aardoppervlak. Geen onneembare vesting voor SpaceX overigens, aangezien het bedrijf al heel wat satellieten, onder andere voor Starlink, in de ruimte gebracht heeft en ook al als goederenleverancier en taxi-service regelmatig spullen en astronauten naar het internationale ruimtestation ISS vervoert.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder