17.12.2021
Nieuws

​Speelgoed is één van de beste investeringen die je nu kunt doen

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Investeren in iets dat je later meer geld gaat opleveren? Kies niet voor goud, laat kunst achterwege en vergeet financiële producten. Ga voor speelgoed. Onderzoekers van de Higher School of Economics geven aan dat LEGO een betere investering is, waarmee je met een set die niet meer wordt gemaakt al gauw geld kunt verdienen. De prijzen van deze LEGO-sets groeien jaarlijks met 11 procent.

Antiek, kunst en wijnen

Op dit moment investeren veel mensen in cryptomunten, maar er zijn ook groepen die zich met de wat klassiekere investeringen bezig houden, zoals sieraden, kunst, wijnen, auto’s en antiek. Vooral in landen als Rusland, China en het Midden-Oosten zien onderzoekers dat de vraag naar deze producten hoog is. In veel andere landen lijkt de vraag naar speelgoed echter groter. Dat komt onder andere omdat het speelgoed bewust in kleine getalen is geproduceerd, of dat ze gelieerd zijn aan een bepaalde iconische film of historisch evenement.

Naast LEGO kun je bijvoorbeeld denken aan action figures van superhelden, Barbies en modelauto’s. In de serie Comic Book Men kon je altijd goed zien welk oude speelgoed nou heel erg gewild was en dus meer geld opleverde, al had dat wel altijd vooral een stripboekeninslag. Onderzoeker Victoria Dobrynskaya zegt dat investeerders zeker moeten gaan kijken naar de markt van verzamelbaar speelgoed. “Tienduizenden deals worden gesloten op de tweedehands LEGO-markt. Zelfs als je kijkt naar de vrij kleine prijs die je betaalt voor een kleine LEGO-set, dan zie je dat dit een grote markt is die niet heel bekend is bij veel traditionele investeerders.”

LEGO als investering

De onderzoekers hebben naar de prijzen van 2.322 LEGO-sets gekeken van tussen de 1987 en 2015. Er werd gekeken wat de oorspronkelijke verkoopprijs was, en die van de tweedehandsmarkt. Wat bleek? Al na twee of drie jaar nadat een set niet meer wordt gemaakt blijken de prijzen ervan enorm omhoog te schieten: soms wel 600 procent. Hierbij lijken vooral de kleine en grote sets het voortouw te nemen, want de mediumsets blijven meestal wat achter in prijs. Dat komt omdat grote sets al in kleinere aantallen worden geproduceerd omdat niet veel mensen zoveel geld uitgeven aan LEGO. Maar het komt ook omdat de kleine sets vaak steentjes bevatten die exclusief zijn.

Nieuwsgierig of je toevallig al een typische investeerders-LEGO-set in huis hebt? Taj Mahal, Millennium Falcon, Cafe on the Corner, Death Star II en Imperial Star Destroyer zijn typisch voorbeelden van echte LEGO-klassiekers. Het gaat dan wel over de oudere sets, dus niet de gloednieuwe Taj die je nu kunt kopen. Maar ook als je andere sets hebt, dan kun je daarmee best goud in handen hebben. Gemiddeld wordt een LEGO-set 10 tot 11 procent meer waard. Het voordeel is bovendien dat je de set eventueel wel zelf kunt bouwen, als je daar plezier aan beleeft: de LEGO blijft toch mooi. Dat kun je met een bijzondere wijn niet doen. Aan de andere kant moet je wel echt goed zorgen dat alle steentjes bij elkaar blijven en hebben kopers natuurlijk altijd het liefste dat de doos nog nieuw en ongeopend is.

Maak er een studie van

Voordat je nu de hele LEGO-sectie van de plaatselijke Intertoys leegkoopt: maak er wel een studie van. Zeker niet alle sets gaan over de kop in prijs en je moet goed weten welke sets hiervoor potentie hebben. Een hint: veel van de ‘winkelpandjes’-sets doen het erg goed, evenals LEGO die afkomstig is uit bijvoorbeeld Star Wars. Maar wederom: er zijn ook genoeg sets binnen die reeksen die het helemaal niet zo goed doen in de tweedehandsmarkt. Check bijvoorbeeld sites als BrickEconomy om te weten te komen welke sets het lekker doen en wat ze nu waard zijn. En heb je een ‘verkeerde’ inschatting gemaakt, ook niet erg: dan heb je in ieder geval iets leuks om te bouwen en neer te zetten in je huis. Win-win, dus.

Share this post