Nieuws31.03.2023

Smeltende ijskappen zijn een groter probleem dan gedacht


We weten dat de ijskappen smelten en dat dat niet goed is voor de aarde, maar ook voor de mensheid. Door een opwarmende oceaan en smeltende ijskappen stijgt de zeespiegel aanzienlijk snel en dat is een gevaar voor een miljard mensen (rond 2050). Dat is heel veel op een wereld waar 8 miljard mensen wonen. Maar, nu blijkt dat er nog meer problemen mee-dominoën bij deze overkoepelende problematiek. De veranderingen op aarde zorgen dat een belangrijke oceaanstroom vertraagt, met alle gevolgen van dien.

Paleoklimatoloog Jack Hall drillt in wat ijs om monsters op te nemen. Wat hij ontdekt is shockerend: de ijstijd kan zomaar inzetten. Echter gebeurt er hetzelfde als in Don’t Look Up: mensen willen niet echt naar hem luisteren. Wat als klimaatverandering de overhand neemt in de wereld? Temperaturen van -100 graden Celsius, superstormen en tornado na tornado. Met geweldige special effects wordt in de film getoond dat je misschien maar beter kunt luisteren naar wetenschappers.

The Day after Tomorrow

Het is niet moeilijk om de link van de echte wereld te leggen met een film als The Day after Tomorrow. Hierin stopt de stroming in de oceaan zelfs helemaal. Dat zal niet heel snel gebeuren, maar dat de stroom nu langzamer gaat is al een probleem. Een belangrijke stroom rondom Antarctica zal volgens onderzoekers de komende decennia aanzienlijk vertragen. Hoe het komt dat dit gebeurt? Noem het een stokpaardje, een cliché, of gewoon de harde waarheid: broeikasgassen. Het zoetwater-ijs smelt en het zoutgehalte van het water verandert. De dichtheid van water wordt kleiner en daardoor kan het minder snel worden verspreid.

Dat komt omdat er rondom Antarctica jaarlijks 250 biljoen ton zuurstofrijk (koud en zout) water naar de bodem zinkt. Dat water gaat dan weer door naar het noorden en daardoor komt hete zuurstofrijke water aan in de diepe Indische, Stille en Atlantische oceaan. Dat maakt grote impact op de zeespiegel en het klimaat. Dus ook op het leven in en om de zee. Als die circulatie van dat koude water minder snel gaat, dan heeft dat uiteraard gigantische gevolgen voor het leven, zo onderschrijft professor John Church op Scientias. Als we blijven doen wat we nu doen, dan gaat de oceaanstroming in Antarctica nog met 40 procent vertragen tot 2050.

De oceaan als longen van de aarde

Spijtig genoeg is dit wederom een klimaatprobleem waarmee arme mensen het meest zijn getroffen. Mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld visserij, want het leven in de zee zal worstelen en mogelijk sterven als er minder zuurstofrijk water wordt rondgepompt. De diepe oceaan warmt inmiddels ook op en dat maakt het alles nog problematischer. Het is dus zeker niet alleen de stijgende zeespiegel waarvoor we moeten vrezen, het is ook de stroming binnen de zee. Het regenwoud zijn niet de enige longen van de aarde, dat zijn de zeeën net zo goed.

Door klimaatverandering is ons voedsel ook in gevaar. Dit is voedsel dat misschien erg schaars wordt door de klimaatproblematiek.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Duurzaam

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”