22.02.2018
Nieuws

Say whut? In dit Friese dorp vieren ze Sinterklaas in februari

By: Jeroen de Hooge

BlogNieuws

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar er is één dorp in Nederland waar er op 5 december geen Sinterklaas wordt gevierd. Waar de Zwarte Pietendiscussie een 2-uur-rijden-van-mijn-bed-show is. Waar je de afgelopen maand al pepernoten kon kopen in de supermarkten. En waar de zoete kinderen gisteren, op 21 februari, pakjesavond vierden.

Alléén in Grou

Waar je zo’n dorp vindt? Onder de rook van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, ligt het Friese watersportdorp Grou aan het Pikmeer. Of voor de niet-Friezen: Grouw. Het is de énige plaats in Nederland waar men op 21 februari ‘Sint Piter’ viert. En waar je tot een aantal jaar geleden ook fantastische schuimparty’s had tijdens de Hardzeildag op de Sneekweek, maar dat terzijde.

Om even aan te geven hoe strikt men hier in is: rondom 5 december vind je in geen enkele etalage in het dorp Sinterklaasversiering. Sinterklaas komt hier gewoon niet, punt. Je mag best het Sinterklaasjournaal kijken, maar een cadeautje in je schoen kun je wel vergeten. In februari daarentegen liggen etalages vol met schoentjes, cadeaus en strooigoed én een portretfoto van Sint Piter en zijn Swarte Pyt. Door de geluidsboxen in de dorpsstraat galmen Friestalige Sinter Piterliedjes en er is zelfs een Sint Piterbeurs.

Sinterklaas in februari, hoe zit dat?

We horen je denken… Hoe dan?! Ik ga je nu een verhaal vertellen dat eigenlijk precies niet de waarheid is, maar wel áltijd gebruikt wordt als de ‘makkelijke verklaring’. Sint Piter zou namelijk de broer van Sinterklaas zijn. Hij ziet er ook vrijwel hetzelfde uit, minus de rode mantel en met een rood-witte staf in plaats van goud. Het dorp Grou zou een keer zijn overgeslagen met pakjesavond en Sint Piter is later teruggegaan om Grou van pakjes te voorzien op zijn naamdag in februari.

In werkelijkheid zit er tussen de oorspronkelijke Sint Piter – Petrus – en Sinterklaas – Nicolaas – ongeveer 400 jaar leeftijdsverschil. De echte geschiedenis van het Sint Piterfeest ligt dus iets ingewikkelder. Iets met een vissersfeest en een juf. Hoe dan ook blijft het natuurlijk gewoon een goed verhaal, de broer van Sinterklaas die pakjes en pepernoten komt brengen in februari.

Sint Piter versus Sinterklaas

Dan nu een rondje zoek de verschillen! Want hoewel beide feesten op elkaar lijken, heeft het Sint Piterfeest toch zijn eigen charmante unique selling points. Bijvoorbeeld:

  • Sint Piter komt alleen in Grou. Maar dan ook echt alléén in Grou. Dat doet hij ongeveer een week voor zijn verjaardag, meestal per boot, maar als er ijs ligt met een paard en arrenslee.
  • Sint Piter viert zijn verjaardag op 21 februari. Dat scheelt de Grousters een heleboel SinterKerst-stress in december.
  • Deze goedheiligman heeft maar één zwarte piet nodig, want ja, nog geen 6.000 inwoners.
  • Die zwarte piet heet trouwens Swarte Pyt. En hij krijgt geen roetvegen.
  • Naast de pepernoten vind je in Grou tijdens Sint Piter de enige echte Sint Piterkoeken. Daar kun je in wit glazuur je naam op laten schrijven. Smaakt naar Friese oranjekoek. Ongeveer.
  • Sint Piter heeft geen schimmel maar een statig Frysk hynder, een zwart paard.
  • Maar er staat nóg een black beauty bij deze Sint in de stal. Sint Piter maakt namelijk ook graag gebruik van zijn zwarte Porsche om een beetje door het dorp te cruisen. Hij bezoekt daarmee de scholen en het verzorgingstehuis.
  • In het dorp kun je rondom het Sint Piterfeest ook tickets kopen voor het Sint Pitermearke (sprookje, red.). Elk jaar wordt er een nieuw, super profi, theaterstuk opgevoerd. Dit jaar ging dat over ‘het land van Niets’.
  • Liedjes zingen over Dag Sinterklaasje en Sinterklaasje bonne, bonne, bonne gaat natuurlijk niet. Daarom heeft Sint Piter een eigen playlist. Er bestaat trouwens wel een Friese versie van ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’.
  • Sint Piter komt niet alleen met de boot aan in Grou, hij wordt op 21 februari ook altijd door het hele dorp uitgezwaaid op het Halbertsmaplein. Dit jaar vertrokken ze per luchtballon!

Bucket list-waardig toch? Sinterklaas vieren in februari? Zou jij in jouw dorp of stad een eigen versie van het Sinterklaasfeest willen hebben?

Share this post