Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Een aantal initiatiefnemers uit de gezondheidszorg vonden het ongelofelijk zonde dat ongebruikte COVID-19 vaccins verloren gaan omdat ze ‘over de datum’ raken. Bijvoorbeeld doordat uitgenodigde personen niet op komen dagen bij hun vaccinatie-afspraak. Een huisarts schreef enkele weken geleden over de vaccins die zo verloren gaan. Dat werd opgepikt door de Chief Medical Information Officer van VWS, Marlies Schijven, zo meldt ICT&health.
Vaccins niet in de prullenbak
Zij heeft, op persoonlijke titel, samen de huisarts die de eerste melding deed en een software ontwikkelaar, nu een speciale website, prullenbakvaccin.nl, in het leven geroepen. Daar kunnen huisartsen en andere vaccinerende instellingen de ongebruikte vaccins aanbieden. Iedereen van 18 jaar en ouder die nog niet via de reguliere weg uitgenodigd is voor een vaccin kan op de website zoeken naar beschikbare overgebleven vaccins in zijn of haar buurt.
Prullenbakvaccin laat wel duidelijk weten dat iedereen die gebruik wil maken van een overgebleven vaccin, daar wel op kan inschrijven, maar reserveren is niet mogelijk. Op de website kun je op een kaart van Nederland in jouw regio precies zien waar en wanneer vaccins beschikbaar zullen zijn. Door middel van groene (nog vrij) en rode (alles op) huisjes kun je dan zien wat de kans is dat er een vaccin voor jou klaar ligt.
Zelfde regels als reguliere vaccinatie
Als je een overgebleven COVID-19 vaccin in jouw buurt gevonden hebt, dan gelden nog wel dezelfde regels als voor de reguliere vaccinatie procedure (via de GGD). Dit betekent dus dat je een gezondheidsverklaring moet invullen. Die kun je op de website van het RIVM downloaden.
Eenmaal aangekomen bij de betreffende huisarts of vaccinatielocatie dan volgt altijd ook eerst nog een intake gesprek met de dienstdoende arts ter plekke. Die bepaalt uiteindelijk of je wel of niet gevaccineerd kunt worden. Dat heeft onder andere te maken met medische redenen, zoals een mogelijke allergische reactie of andere beperkende zaken, zoals de aanwezigheid van bepaalde chronische ziekten.
Verder lezen over Coronavirus
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Online25.07.2023
Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in
Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfectiesOnline22.02.2023
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen
Mobile05.12.2022
iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit
Lifestyle18.11.2022
Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’
Nieuws14.11.2022
Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau
Nieuws02.09.2022
De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid
De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelenMobile20.04.2022