Nieuws19.02.2024

​Prijsplafond biedt niet voor iedereen hetzelfde voordeel


Het prijsplafond geldt nu niet meer, maar er zijn mensen die nu nog hun eindafrekening van 2023 krijgen en die komen soms voor een onaangename verrassing te staan. Althans, wanneer ze die van hun vergelijken met die van een ander. Het blijkt namelijk dat het nogal van het moment waarop je die eindafrekening krijgt af te hangen hoeveel je nu werkelijk bespaard door het prijsplafond.

Prijsplafond voor elektra en gas

Het plafond werd in het leven geroepen toen de prijzen voor gas en elektra vrij rap extreem veel stegen. De overheid stelde geld beschikbaar voor mensen die tot een bepaalde hoeveelheid per jaar gas en elektra gebruikten. Kwam je erboven, dan betaalde je wel het normale tarief. De eerste 1200 kubieke meter gas is maximaal 1,45 euro (was het minder, dan betaalde je dat lagere bedrag). De eerste 2900 kWh stroom maximaal 40 eurocent.

Onderzoek van RTL wijst uit dat het moment waarop je die afrekening krijgt, bepalend is voor hoeveel voordeel je uit het prijsplafond haalt. Dat komt omdat de energieprijzen in het eerste half jaar van 2023 inderdaad ver boven dat plafond zaten en het laatste half jaar eronder.

Tot 160 euro verschil

Kortom, kreeg je in de zomer je eindafrekening, dan zit je goed. Krijg je hem nu nog, of in de laatste twee kwartalen van 2023, dan had je dus minder voordeel. Dat komt omdat energielevanciers met een gewogen gemiddeld jaartarief werken en dat betekent dat alles op een hoop wordt gegooid. De prijzen per maand gaan bij elkaar en worden dan door 12 gedeeld. Dat is een voordeel voor mensen die in de zomermaanden hun jaarnota krijgen. Het is eerlijker als wordt gekeken naar alleen de prijzen per maand die boven at prijsplafond liggen. In een rekenvoordeel dat de website geeft staat dat iemand hierdoor 25 euro misliep. Dat is toch een flink verschil. En dat valt bij deze voorbeeldpersoon nog mee: het schijnt op te kunnen lopen tot wel 160 euro.

En het is ook niet hoe de overheid het heeft beloofd. Dat was een hoger tarief als je eroverheen ging, maar als je lager ging dan betaalde je dat lagere bedrag en was er geen sprake van compensatie. Door zo’n gemiddelde berekening te kiezen kom je dus niet helemaal eerlijk uit. Echter geeft de overheid aan dat wat energieleveranciers doen wel klopt. Anders zou het niet uitvoerbaar zijn, stelt het. Dat komt mede door de vele verschillende contracten die er zijn. Het gaat dus niet veranderen. Nu kun je zelf niet zo makkelijk het moment veranderen waarop je je eindnota krijgt, tenzij je op dat moment besluit van energieleverancier te wisselen. Bovendien heeft het nu geen zin meer: er is immers geen prijsplafond meer. Maar mocht er ooit weer zoiets komen, dan weet je in ieder geval wat je te doen staat.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Energie

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Je kunt een prijsplafond inschakelen voor gas zodat je minder bang hoeft te zijn voor hoge kosten. Zonneplan introduceert deze optie.

Nieuws27.09.2024

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

RWE gaat de batterijopslagactiviteiten in Nederland uitbreiden met innovatieve technologie voor meer netstabiliteit. Op de locatie de eigen elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem.

Technology11.09.2024

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

Gebouwd door RWE
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Thuis doe je er veel aan om duurzaam te leven. Je zorgt dat je groene stroom gebruikt, levert netjes je plastic flesjes in, hebt misschien zelfs zonnepanelen. Kom je vervolgens op kantoor, dan staan alle lichten de hele nacht gewoon aan en houd niemand zich ermee bezig welk type energie er wordt gebruikt. Dat kan anders: met deze 5 manieren kun je je manager overhalen om groene stroom te gebruiken.

DC Business07.08.2024

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee