Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Je ziet ze de afgelopen jaren steeds vaker in grote steden: pindakaaswinkels. In die winkels wordt maar één ding verkocht, maar wel in veel varianten. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas met chili, met karamel zeezout of met dadels en kaneel. Wist je dat je pindakaas heel makkelijk zelf maakt? En dat je het voor veel meer dingen kunt gebruiken dan slechts als broodbeleg?
Helemaal niet zo Hollands
Hoewel veel mensen pindakaas als iets heel Hollands zien, ongetwijfeld ook door de uber-Nederlandse reclames van het merk Calvé, vindt het niet zijn oorsprong in ons land. Pindakaas werd uitgevonden in St. Louis in de Verenigde Staten in het jaar 1890. Een dokter kwam ermee omdat het een voedzaam goedje is dat perfect leek voor mensen die door tandproblemen geen vlees konden eten. Een paar jaar later legde iemand anders het patent vast op pindakaas, wat vooral was om vegetariërs van proteïne te voorzien. Pindakaas is het eerste etenswaar dat in een advertentie ‘vleesvervanger’ werd genoemd.
Een mooie uitvinding van de Amerikanen, maar eigenlijk is het niet per se een heel Amerikaans iets om pinda’s te gebruiken. Er werd al veel langer een soort pindakaas gebruikt in Azië, want al in de 15e eeuw gebruikten Chinezen gepureerde pinda’s om sauzen te maken.
Waarom pindakaas pindakaas heet
Wat de oorsprong ook is, pindakaas is geliefd in de hele wereld. Waar het in het Engels ‘peanutbutter’ heet, mocht die directe vertaling niet worden doorgevoerd in Nederland. Boter zou verwijzen naar roomboter. Daarom is ‘kaas’ gekozen, dat net als leverkaas helemaal niets te maken heeft met kaas. Wist je dat pindakaas ook niet per se altijd met brood te maken heeft? Je kunt het ook inzetten om stickers te verwijderen, kauwgom uit je haar te halen en je te scheren. Dat laatste werkt goed met pindakaas omdat er pinda-olie inzit, waar je huid zacht van wordt.
Leuke pindakaasweetjes
Laten we eindigen met wat weetjes, want er is veel te vertellen over dit lekkere goedje:
- Pinda wordt vaak een noot genoemd, maar dat is het helemaal niet. De pinda is familie van de erwt en de boon. Het is een peulvrucht, hoewel het ook wel ‘aardnoot’ wordt genoemd. Ingewikkeld.
- De duurste pot pindakaas allertijden kostte 1.000 euro en bevatte stukjes bladgoud. Helaas is er nooit een koper voor gekomen, waardoor hij uiteindelijk door de mensen van de Pindakaaswinkel zelf is opgegeten.
- Pindakaas is een enorme trend en je ziet dan ook steeds vaker 100 procent pindakaas in de schappen. Dit is puur gemaakt van pinda’s, zonder verdere toevoegingen. Die wordt door alle olie soms wel wat slap: zet hem dan even in de koelkast.
- Maak je gewone pindakaas waar dus ook nog wat andere ingrediënten bij komen zoals zout en honing, dan heb je voor 500 gram ruim 1.000 pinda’s nodig. Is je pindakaas trouwens te hard? Zet hem dan verkeerd om in de kast (liever niet de koelkast, want dat maakt hem harder).
Kortom, pindakaas is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel veelzijdig. Eet smakelijk!
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024