Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Er wordt binnenkort een stukje van de maan geveild bij Sotheby’s. Nou komt dat an sich al weinig voor, maar dit beetje maanrots is wel heel speciaal. Het zijn namelijk een aantal van de eerste stukken maan die door de voormalige Sovjet-Unie zijn opgehaald in 1970. De Loena 16 was een robotsonde die een grondmonster wist te pakken en daarna de weg terug naar Aarde heeft weten te vinden.
Je zou zeggen: dat grondmonster staat ergens in een museum en dat is ook vast zo. Het verhaal achter deze drie stukjes is echter dat ze zijn geschonken aan de weduwe van de leider van het Russische ruimteprogramma Sergei Pavlovich Korolev, die vlak daarvoor plots was overleden. Omdat het hele programma zonder Korolev niet van start was kunnen komen en de Russen zo ook niet ‘gewonnen’ hadden door Yuri Gagarin als eerste man in de ruimte te krijgen in 1961.
Het enige stukje maan in privéhanden
Geschiedenisles terzijde kreeg de weduwe dus deze drie stukjes maan in een speciale behuizing (inclusief vergrootglas dat je er overheen kunt draaien) cadeau en zij heeft het in 1993 verkocht voor ongeveer vier ton euro, ook via Sotheby’s. Nu heeft de eigenaar blijkbaar geen behoefte meer aan de maan en wordt het opnieuw verkocht. De verkoper is anoniem en de koper kan dat ook blijven volgens de regels van Sotheby’s, maar de grote vraag is vooral wat dat nou oplevert, zo’n stukje geschiedenis. De verwachting is dat de veiling ergens tussen de 700.000 en het miljoen dollar gaat eindigen. Bizar, als je bedenkt dat het dus om 0,2 gram aan maanrots gaat. Gezien het verhaal er achter is de waarde ook vooral historisch, en dan kan het van onschatbare waarde zijn.
De hoop is nu dat iemand het gaat kopen die ook van plan is het tentoon te gaan stellen, want dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het zou ook best kunnen dat het in een privécollectie terecht komt, want dit zijn op dit moment de enige – hoe minieme ook – stukjes maan die niet in handen zijn van Rusland of NASA. Als je benieuwd bent en toevallig naar New York gaat kun je op 25 november als onderdeel van de openbare tentoonstelling van de ‘Space Exploration auction‘ gaan kijken. Succes met bieden!
[Afbeeldingen © Sotheby’s]
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024