Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
De Consumentenbond sleept Philips voor de rechter voor het maken van verboden prijsafspraken. Het ‘beeldbuiskartel’ heeft ervoor gezorgd dat we als consument jarenlang teveel hebben betaald voor televisies en computermonitors. Eerdere juridische procedures en pogingen om te schikken, zijn op niets uitgelopen. Daarom stapt De Consumentenbond nu naar de rechter. Als Philips wordt veroordeeld, kun je als consument aanspraak maken op een schadevergoeding van zo’n 10% van het aankoopbedrag.
Philips maakte prijsafspraken met andere fabrikanten
Het zogenaamde ‘beeldbuiskartel’ bestond uit verschillende fabrikanten van televisies en monitoren. Hierbij waren, naast Philips, onder andere Samsung, LG en Panasonic betrokken. Omdat dit geen Nederlandse bedrijven zijn, is het veel lastiger hen aan te pakken. De kans is groot dat we tussen 1996 en 2006 teveel hebben betaald. Eerder werd Philips al veroordeeld tot het betalen van in totaal € 509 miljoen aan boetes voor hun aandeel in het beeldbuiskartel.
Aansprakelijk voor schade
De Consumentenbond vraagt de rechter om Philips aansprakelijk te stellen voor volledige schade die door het beeldbuiskartel is veroorzaakt. Omdat consumenten hiervan de dupe zijn geworden, wordt gevraagd om een schadevergoeding.
Het kartel werd opgezet omdat de winstmarges van elektronicafabrikanten heel laag waren en minder onderlinge concurrentie ervoor zorgde dat de producenten hun hoofd boven water konden houden. Zeven fabrikanten maakten verboden prijsafspraken, waardoor de prijs opgedreven werd. De Europese Commissie legde in 2012 een recordboete op van 1,47 miljard euro aan de leden van het kartel. Eurocommissaris Joaquin Almunia noemde de afspraken toen “de ergste vorm van anti-concurrentiepraktijken, strikt verboden voor bedrijven die binnen Europa opereren.”
Claim indienen bij de Consumentenbond
Wil je in aanmerking komen voor een schadevergoeding? Via de website van de Consumentenbond kun je een claim indienen. Daarvoor heb je wel aankoopbewijzen nodig. Bewaar jij netjes al je bonnetjes? Mooi, want die heb je nodig. Je moet kunnen aantonen dat jouw kleurentelevisie of beeldscherm is gekocht in de periode 1996-2006, toen het kartel actief was. Duik in die oude schoenendozen en stuur je bonnetjes in. Moet de Consumentenbond nog wel even door de rechter in het gelijk worden gesteld natuurlijk.
Verder lezen over Philips
Technology06.09.2024
Philips TV viert 20 jaar Ambilight
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gadgets10.07.2024
Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht
Gadgets19.06.2024
Nieuwe Philips Hue Twilight-lamp: voor niets gaat de zon op
Technology29.05.2024
5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen
Technology10.05.2024
Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring
Entertainment22.02.2024
De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV
Met een helderheid van 3.000 nits, Ambilight Plus en meer!Gadgets09.01.2024