Nieuws01.12.2016

Philip Morris belooft ‘goede’ IQOS-sigaret voor volgend jaar


Roken. Van sociale norm in de ‘goeie ouwe tijd’ (althans volgens rokers) tot iets dat mensen inmiddels allen nog maar buiten, weggestopt achter een glazen wand of in hun eigen huis kunnen doen. Het is schadelijk, het is verslavend en beter begin je er niet mee. Maar ja, vertel dat maar aan de miljoenen rokers ter wereld die niet kunnen of willen stoppen met de gewoonte. Philip Morris, de grootste sigarettenfabrikant in het westen, heeft echter de oplossing gevonden, zo zeggen ze. Na jaren onderzoek en ontwikkeling met een kostenplaatje van zo’n 2 miljard euro hebben ze de IQOS-sigaret nu op de markt gebracht in bepaalde landen en begin volgend jaar is de nieuwe variant van de sigaret ook in Nederland verkrijgbaar.

Wel warm, geen brand

De IQOS is geen e-sigaret zoals we dit in Nederland al kennen. Het grote verschil is dat er wel gebruik wordt gemaakt van echte tabak in plaats van water om nicotine in de mens te krijgen. Die wordt echter niet verbrand maar alleen verhit, waardoor rokers wel de nicotine en de smaak krijgen die ze gewend zijn, maar dan min 90 procent van de gevaarlijke stoffen die bij de verbranding van tabak vrijkomen. Het lost volgens Philip Morris het probleem op dat veel rokers hebben met de e-sigaret die we nu kennen: het voelt niet als roken. Dat is met deze nieuwe uitvinding wel, al heeft het wel wat voeten in de aarde.

De `grote` oplader en de houder die de sigaret erin opwarmt.
De `grote` oplader en de houder die de sigaret erin opwarmt.

Wij van…

Dat klinkt prima, ware het niet dat Philip Morris tot nu toe de enige is die de schadelijkheid onderzocht heeft. Hopelijk weten ze beter dan dat ze proberen de boel op te lichten, want je kunt er donder op zeggen dat onafhankelijk onderzoek de onderste steen boven gaat halen om te kijken of de claims van de tabaksproducent wel kloppen. Wat wel al blijkt uit testen van gebruikers is dat de rook die eruit komt niet stinkt en niet in kleding gaat zitten. Met dat in het achterhoofd lijkt de IQOS een gezondere, zij het ingewikkeldere, manier van roken.

Ingewikkeld omdat je dus een apart apparaat nodig hebt om de op het oog extreem korte sigaretten warm te maken. Dat betekent nog een extra ding in je leven dat opgeladen moet zijn, wil je aan de verslaving kunnen toegeven. Naast de sigarettenhouder die het werk doet is er ook nog een soort van opslag/batterij ter grootte van een forse mobiele telefoon waar die houder in kan om opgeladen te worden.

De korte sigaretjes zijn trouwens niet echt goedkoper dan de variant die we al kennen: een pakje van 20 moet in Groot-Brittannië (waar het spul al te koop is) bijna een tientje kosten, waar een pakje van 20 twee euro meer kost. Begin volgend jaar is de IQOS ook in Nederland verkrijgbaar, dus we zullen zien of de rokers hier zich laten overhalen tot het ‘gezondere’ alternatief.

[Afbeelding © Philip Morris]

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer