Het was nogal een gezicht: honderden Google-medewerkers die een uitloopactie deden om te protesteren tegen de bedrijfscultuur op verschillende plekken waar de zoekgigant kantoor had. Zowel in San Francisco als Londen, Zurich, Dublin en Singapore waren er ‘walk-outs’ die bedoeld waren als protest tegen de bedrijfscultuur. Specifiek werd er geprotesteerd tegen de manier waarop Google omgaat met seksuele intimidatie binnen het bedrijf.
Na een redelijk schokkend bericht in de NYT over de manier waarop Google omging met de klachten over seksuele intimidatie tegen topman Andy Rubin en andere hooggeplaatste managers waren de werknemers, vooral de vrouwelijke, meer dan boos. Het bleek dat in bijna alle gevallen waar er sprake bleek van aannemelijke seksuele intimidatie stilletjes een bedrag betaald werd aan de plegers, die daarna verder konden met een gouden parachute. Een van de executives is zelfs gewoon blijven zitten. Google heeft op geen enkel moment iets naar buiten gebracht over de aantijgingen.
De ‘gewone’ werknemers hebben er nu genoeg van. De cultuur binnen Google die dit soort excessen mogelijk maakt moet afgelopen zijn, zo vinden ze. Terecht. CEO Sundar Pichai zegt het protest te steunen en te luisteren naar wat de werknemers te zeggen hebben. We zullen zien of dat ook resultaat oplevert, want de Google-medewerkers hebben een duidelijk lijstje aan eisen waar aan voldaan moet worden voordat ze zich weer een beetje safe voelen op het werk en het idee hebben dat de mensen die slachtoffer zijn van dit soort intimidatie beschermd worden. Het lijstje is als volgt:
Zelfs de mensen die niet mee kunnen lopen in het protest hebben zich toch via de hashtag #GoogleWalkout laten horen en gezien de aantallen mensen die op straat lopen en staan vandaag heeft de leiding van Google weinig keuze dan de protesten heel, heel serieus te nemen. Benieuwd hoe dit opgepakt gaat worden, want er niets mee doen is geen optie voor Pichai en de rest van het management van Google.