Nu alle verzekeraars de premies voor 2020 bekend hebben gemaakt, is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. En dat doen ieder jaar meer dan een miljoen mensen. Vorig jaar stapten 1,2 miljoen Nederlanders over, wat neerkomt op 7 procent van alle verzekerden. En dat terwijl het voor 72 tot 90 procent van de verzekerde mensen financieel aantrekkelijk is om over te stappen, volgens de Nederlandse Zorgautoriteit. Het loont dan ook altijd om je te verdiepen in de nieuwe dekkingen zodat je de voor jou goedkoopste zorgverzekering van 2020 vindt.
De opbouw van de premie bestaat uit verschillende elementen en eventuele kortingen, zoals collectiviteit via de werkgever. Een goede vergelijkingssite maakt inzichtelijk wat voor jou de meest voordelige verzekering is. De vergoedingen zijn bij iedere verzekeraar verschillend, waardoor een verzekeraar misschien goedkoop kan lijken, maar voor jou toch duurder uitpakt.
De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht en verzekeraars mogen jou als verzekerde niet weigeren, dat noemen we de acceptatieplicht. Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze uit verschillende polissen voor de basisverzekering. Iedere verzekeraar biedt dezelfde dekking.
In Nederland kennen we de naturapolis, restitutiepolis en combinatie- en budgetpolis. De naturapolis vergoedt alleen behandelingen van een gecontracteerde zorgverlener. Die polis is vaak het meest voordelig, maar je zit wel vast aan specifieke behandelaars. De budgetpolis is een uitgeklede versie hiervan en de keuze voor behandelaars is nog beperkter. Bij de restitutiepolis kies je zelf een behandelaar en heb je dus een vrije zorgkeuze. De combinatiepolis is een mix tussen de naturapolis en restitutiepolis.
Zowel het eigen risico als het pakket aan aanvullende verzekeringen is van invloed op de hoogte van de premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder je betaalt aan basispremie. In 2020 is het verplichte eigen risico 385 euro, vrijwillig is het mogelijk dit te verhogen tot 885 euro.
Een aanvullende zorgverzekering sluit je, vrijwillig, af bovenop de basisverzekering. Dat kan slim zijn wanneer je veel ziektekosten verwacht. Je kiest er zelf voor hoeveel en waarvoor je zekerheid nodig hebt en wat je daarvoor wilt betalen.
Naar verwachting stappen dit jaar meer mensen dan vorig jaar over van zorgverzekering en dat heeft onder andere te maken met de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen. Twee op de drie verzekerden heeft een collectieve zorgverzekering. Toch ben je volgens de Nederlandse Zorgautoriteit niet altijd goedkoper uit met een collectieve verzekering. Vergelijk de zorgverzekeringen uitgebreid, inclusief de aanvullende pakketten. Je hebt tot 31 december 2019 de tijd om over te stappen.
[Fotocredits © tinyakov – Adobe Stock]