Ieder jaar weer neemt de aanschaf van drones voor hobbygebruik verder toe. Dat komt omdat het gebruik ervan steeds veelzijdiger aan het worden is, en omdat er steeds weer nieuwere, betere of snellere drones op de markt komen. Alleen al in Nederland zijn er naar schatting zo’n 100.000 drones aan consumenten verkocht. Met als gevolg … dat het aantal (bijna-)ongelukken en overtredingen toeneemt.
Vanuit Europa zullen hier op afzienbare termijn regels voor komen, maar tot die tijd wacht Nederland met maatregelen waardoor onduidelijkheid blijft. Toch wil het grootste deel van de drone gebruikers in Nederland best volgens de regels vliegen. Alleen zijn deze regels onbekend en verspreid over verschillende domeinen.
Naast een rijbewijs, of vliegbrevet, is er nu ook een DroneBewijs dat alles samenbrengt en zorgt voor een goede basiskennis om volgens de regels te kunnen vliegen.
“Iedereen wil een veilig luchtruim. Van professionele verkeersvliegers tot amateurgebruikers. Daarom komt de drone-community nu zelf met een training om de problemen en misverstanden op te lossen. Want wat zijn de regels? Een deel van die regels komt uit de luchtvaart, een ander deel uit natuurbeheer, privacy regelgeving en gedragscodes. Voor de amateur dronepiloten is het daarom niet altijd gemakkelijk om te weten wat wel en niet mag,” aldus Sander Starreveld initiatiefnemer van DroneBewijs.eu en zelf piloot.
“Bestaande trainingen en examens zijn vooral gericht op de professionele drone piloot en relatief duur. Er is daarom al geruime tijd vraag vanuit de drone community, luchtvaart en hulpdiensten naar een omvattende, betaalbare en bruikbare opleiding voor amateur drone piloten.”
Het initiatief wordt gesteund door Darpas, de professionele branchevereniging voor dronepiloten. Het is eigenlijk bijzonder dat zonder opleiding of minimum kennisniveau van alles is toegestaan, terwijl professionele dronepiloten een boekwerk van 120 pagina’s moeten kennen. “Daarom ben ik blij dat de theorie nu ook voor amateurs makkelijk beschikbaar is. Dit loopt vooruit op Europese regels en laat zien dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun drone,” aldus Rob van Nieuwland, voorzitter Darpas.
Het dronebewijs bestaat uit een trainingsvideo, lesboek en een aantal vragen op het online trainingsplatform van Drone Flight Academy. De training duurt ongeveer 1 uur en kan je op ieder gewenst moment doen.
In een video worden op een leuke en praktische manier de belangrijkste veiligheidsregels behandeld. Daarnaast leert men onder andere wat te doen bij bijvoorbeeld een laagvliegende traumahelikopter of een omstander die plotseling een discussie over privacy begint. In het lesboek zijn antwoorden op vragen en tips van professionals te vinden.
Nadat alle stof is doorgenomen wordt online een aantal vragen gesteld om de kennis te testen. Na afloop ontvangt de deelnemer het DroneBewijs. Op deze pas staan de naam en een pasfoto van de dronepiloot. Hierdoor is het DroneBewijs makkelijk te gebruiken om te laten zien dat de cursist een opleiding gevolgd heeft als amateur dronepiloot. Bezitters van het DroneBewijs houden toegang tot het online platform. Dat is gemakkelijk en interessant omdat de training wordt aangepast wanneer straks de Europese regels voor amateur drone piloten van kracht worden in Nederland.
[Afbeelding ©
Halfpoint
– Adobe Stock]