Sportfreaks zijn vaak al als de zon nog niet eens op is bezig met een rondje hardlopen, of ze staan al voordat de gym open gaat voor de deur te wachten. Anderen sporten liever ‘s avonds, lekker na het werk om wat stoom af te blazen. Hoewel er lang werd gedacht dat ‘s ochtends sporten het meest gezond is, blijkt dat niet te kloppen.
Onderzoekers uit Leiden zijn tot die conclusie gekomen. ‘s Avonds is het beste moment om te sporten en dat heeft alles te maken met insuline. Ook ‘s middags is een geschikt moment om dat blokje om te gaan. ‘s Ochtends in ieder geval niet. Dat komt omdat de insulinegevoeligheid van je lijf in de middag en avond hoger is. Is de insulineresistentie juist hoger, dan maak je meer kans op diabetes type 2.
De onderzoekers hebben 800 mensen een ActiHeart-apparaat op hun borst laten dragen. Terwijl ze gewoon hun leven leefden, werd hun hartslag en lichaamsbeweging bijgehouden. Er waren vier groepen: ochtendsporters, middagsporters, avondsporters en mensen die grazen (die dus over de hele dag wel wat bewegen, maar niet echt een helder piekmoment hadden). Het voordeel hiervan is dat je dus niet per se een bodybuilder hoeft te zijn die elke dag in de gewichten hangt: je kunt ook lekker wat boodschappen doen met de fiets: het gaat om bewegen en niet per se om sporten alleen.
Scientias schrijft dat de insulinegevoeligheid bij mensen die ‘s middags of ‘s avonds bewegen veel hoger te liggen dan mensen die vooral in de ochtend actief zijn of grazen. Maar liefst 25 procent hoger zelfs. Het maakte daarbij niet uit hoeveel je beweegt op een dag. De onderzoekers stellen dat het met een ritme te maken heeft. Ons lichaam weet dat er een ritme is dat gedurende 24 uur wordt gevolgd.
Zo zijn er heel veel processen die later op de dag een piek hebben. Spieren zijn in de namiddag op hun sterkst. Nu blijkt dat dus ook nog eens een goed moment te zijn voor de insulinegevoeligheid (insuline is het stofje waardoor het suiker uit het bloed wordt opgenomen). Wil je je bloedglucose laag houden, maar heb je daar juist heel veel insuline voor nodig, dan is dat niet goed.
De onderzoekers willen nog verder gaan met hun onderzoek, want uiteindelijk is het de bedoeling om te kijken of bijvoorbeeld dieetadvies of sportadvies niet wat specifieker moet zijn qua tijdstippen. Is ‘s ochtends inderdaad een goed moment om te eten?
De onderzoekers hopen straks mensen met een verhoogd risico op diabetes van een leefstijladvies per uur te kunnen geven. Op die manier strijden ze tegen de ziekte. Maar je kunt dus alvast meestrijden, door je hardlooprondje lekker na je werk te plannen, of in de avond wanneer je avondmaaltijd gezakt is. Die fanatieke collega of vriend die altijd roept dat je lui bent omdat je niet vroeg in de ochtend sport? Die is helemaal geen early bird die de worm vangt: die maakt het zijn lichaam moeilijker om diabetes de baas te blijven. Gewoon lekker ’s middags of ’s avonds bewegen dus.