04.10.2016
Nieuws

Onderzoek: bodycams politie helpen echt

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

Bodycams zijn veelbesproken, zeker als het om de politie gaat. Waar de politievakbond al vanaf vorig jaar aandringt om toch vooral de korpsen uit te rusten met deze technologie is het nog niet structureel ingevoerd in Nederland. Misschien heb je wel al eens een agent gezien met een GoPro terwijl hij het feestje waar je was kwam beëindigen, maar ze zijn nog niet overal. Volgens onderzoek in Groot-Brittannië wordt het echter tijd om daar verandering in te brengen.

Het onderzoek, gedaan door de Universiteit van Cambridge, liet verschillende groepen politiemensen afwisselend wel en niet bodycams dragen en keek naar het enige dat ze met goed fatsoen konden koppelen aan positieve verbetering: de klachten over de politie van burgers. Dit is geen klein onderzoek: het gaat over zeven departementen, bijna 2.000 agenten en bijna anderhalf miljoen gelogde uren. Wat bleek? Het aantal klachten voor het experiment zat op 1.539 per jaar en toen het aan het einde was gekomen stond de teller op 139.

Het percentage afgenomen klachten. Iemand zou toch eens poolshoogte moeten gaan nemen bij site H.
Het percentage afgenomen klachten. Iemand zou toch eens poolshoogte moeten gaan nemen bij site H.

Bijwerkingen

Niet alleen bleek dat bodycams dus wel degelijk lijken bij te dragen tot een beter functionerende politie, er bleek naarmate het experiment vorderde dat ook de agenten die geen camera op hadden niet meetbaar meer klachten over hun gedrag opleverden. Een cynicus zou verwachten dat alleen de dreiging van de camera voor beter gedrag zou zorgen, maar dat was in dit geval niet zo.

De onderzoekers kunnen het ook niet helemaal uitleggen, maar hebben wel een theorie: “het zou kunnen dat de veelvuldige surveillance van de camera’s er voor heeft gezorgd dat de agenten hun gedrag en initiële reacties onderbewust hebben aangepast en dat die zo effectief bleken dat ze zijn blijven hangen” aldus hoofdonderzoeker Barak Ariel. “Met een reductie van bijna 100 procent in klachten hebben we moeite om een alternatief te bedenken, om heel eerlijk te zijn.”

Nederland nu ook

De experimenten met bodycams in Nederland mogen dus in een hogere versnelling, als we dit soort resultaten zien. De kans dat agenten bewuster omgaan met situaties wordt groter en de kans dat burgers klagen over politie-optreden zal ook kleiner worden. Hoewel, om de cynicus er nog maar even bij te halen: dat zal vast zijn omdat hun klacht als ongegrond bewezen kan worden met de beelden er bij. Zorg dus dat de politie budget krijgt voor bodycams én dat we als burgers altijd de beelden mogen (en kunnen) terugkijken, zodat we er altijd van uit kunnen gaan dat de politie inderdaad je beste vriend is.

[Afbeelding © ChiccoDodiFC – Fotolia]

Share this post