Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Ook al zijn we maar een klein landje waarin de meeste plaatsen helemaal niet zo heel ver bij elkaar vandaan liggen: als er een staking is bij de NS, dan hebben we daar last van. De ongeveer 3.500 kilometer spoorlengte die we in ons land rijk zijn, worden de afgelopen dagen en vandaag weinig gebruikt. Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen staakt en dat voelen we. Dit zijn je alternatieven om je toch nog naar je plek van bestemming te helpen.
Waarom de NS-staking plaatsvindt
Staken levert vaak veel frustratie op bij de klanten van een bepaald bedrijf. Bij supermarkten betekent een staking vaak lege schappen en bij de NS betekent het dat je ineens niet meer je standaard woonwerkverkeerroutine kunt uitvoeren. Er wordt gestaakt op initiatief van de vakbonden FNV Spoor, CNV en VVMC voor hogere lonen en betere werkomstandigheden. Volgens de vakbonden ligt de werkdruk bij het personeel zo hoog, dat menig nieuwe NS-medewerker er na een paar weken al de brui aan geeft. De NS geeft niet thuis op de plannen van de vakbonden en wil dat nu laten voelen. NS geeft overigens zelf aan open te staan voor een gesprek. Hoe het ook zij: op dit moment is er nog weinig goeds uit eventuele communicatie gekomen, waardoor we toch vandaag weer te maken hebben met logistieke chaos in ons land.
Stap in bus, tram en metro
Het meest voor de hand liggende alternatief voor de trein, dat is natuurlijk het overige openbaar vervoer. Voor de duidelijkheid: NS zal geen bussen inzetten, want waar het dat bij werkzaamheden wel moet doen, is dat in het geval van staking juist verboden. Je zal dus moeten kiezen voor je lokale bus zoals Connexxion, GVB, Arriva, Keolis, EBS en Qbuzz, of de tram of de metro als je in een grote stad woont. Vaak kun je busreizen zodanig aan elkaar knopen dat je wel van de ene naar de andere stad komt, zeker als die in één provincie liggen. Probeer voor de zekerheid wel een bus eerder te nemen, want je zal niet de enige zijn die als eerste naar dit alternatief grijpt. Kijk trouwens ook naar een alternatief als Flixbus. Dat is niet helemaal openbaar vervoer, want je moet er echt een reservering voor maken, maar hiermee kom je vaak wel sneller op je bestemming als je bijvoorbeeld naar een compleet andere provincie moet reizen.
Ga met de auto
De auto is helaas niet in alle opzichten een goed alternatief voor de trein, omdat het vaak wat minder duurzaam is. Ook is het soms simpelweg niet handig, omdat je bijvoorbeeld naar een plek moet reizen waar je later niet meer terugkomt, waardoor je auto ergens anders staat en je alsnog OV moet zoeken om bij je auto te komen. Ook is brandstof op dit moment erg duur en ben je vaak extra kosten kwijt aan parkeren. De auto is wat dat betreft geen geweldig alternatief, maar als het echt even niet anders is, dan is het -voor mensen met rijbewijs uiteraard- een optie. Al zijn ook voor de auto interessante alternatieven te bedenken…
Neem mensen mee in de auto
Carpoolen: het is niet alleen een leuke karaoke-show van James Corden, het is ook iets dat je daadwerkelijk kunt doen. Moet je bijvoorbeeld naar je werk en ken je collega’s die uit je buurt komen? Vraag dan of ze een lift kunnen gebruiken. In de Verenigde Staten zijn er zelfs speciale rijstroken die alleen bedoeld zijn voor mensen die carpoolen: dan ben je nog eerder op je bestemming. Mocht je trouwens niet direct iemand kennen uit je buurt, dan zou je ook een app kunnen gebruiken zoals Blablacar. Hierin geef je op waar je naartoe reist en hoeveel plaatsen er vrij zijn, waarop mensen zich vervolgens kunnen inschrijven. Scout bijvoorbeeld ook eens op social media: er zijn ook veel mensen die daar oproepjes plaatsen. (plaats er anders zelf één). Niet alle automobilisen voelen zich even prettig bij het idee van vreemden in hun bolide, maar aan de andere kant: stel dat jij ergens strand, dan zou je toch ook willen dat iemand dat voor jou deed?
Pak een taxi of Uber
Het is waarschijnlijk samen met het onderstaande alternatief het duurste uit de lijst, maar in sommige situaties vinden dat toch een goed alternatief. Denk aan reizigers die middenin de nacht arriveren van een reis uit India of Australië, en gewoon lekker naar huis of naar hun hotel willen. Soms heb je voor comfort wel wat extra euro’s over en dan is de taxi of een Uber een goed idee. Je kunt dan precies afgezet worden op de plek van bestemming, in tegenstelling tot de bus waarmee je dan toch van een halte vaak erg lang moet slepen met je spullen. Typisch iets waar menig mens na een lange vlucht geen zin in heeft.
Gebruik een deelauto of huurauto
Als je zelf geen auto hebt, dan kun je er ook voor kiezen om er tijdelijk een te huren. Dat kan in de vorm van een huurauto bij bijvoorbeeld Hertz of Europcar, maar je kunt ook kiezen voor een deelauto zoals Greenwheels of Car2Go. Die laatste betaal je vaak wel per minuut en dat kan enorm in de papieren lopen, waardoor die meestal worden gezien als goede mogelijkheden voor de ‘last mile’ (als die mile erg ver is). Een huurauto voor een dag is vaak goedkoper en houdt je iets mobieler, al moet je de auto uiteraard wel op dezelfde plek inleveren als je waar je hem hebt opgehaald (en je moet ook maar net op die plek zien te komen). Je kunt hem vaak ook ergens anders inleveren, maar dit brengt meestal extra kosten met zich mee. Probeer wanneer er een staking wordt aangekondigd trouwens snel een deelauto te boeken: het gebruik ervan schijnt met 50 procent te zijn gestegen sinds de stakingen dus het is zeker een alternatief waar meer reizigers naar op zoek zijn.
Houd je afspraak online
Een alternatief waar mensen tegenwoordig iets eerder naar grijpen, dat is om een bijeenkomst dan gewoon online te houden. Zo kun je al videobellend alsnog tot een geweldig idee komen. Er zijn in veel videoconferentietools zelfs spelletjes te vinden om het ijs te breken. Je kunt zeker niet alle afspraken die je hebt online laten verlopen, denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen die naar de gynaecoloog moeten, maar met een beetje creativiteit kom je voor de meeste afspraken ook heel ver met tools als Zoom, MS Teams en Google Meet.
Kom niet naar het station, maar vergeet NS niet
Een laatste alternatief is om toch bij NS zelf aan te kloppen. Niet zozeer door naar het station te komen, dat raadt NS zelfs af, maar door te kijken wat er daar wel mogelijk is. Zo is er bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt voor het traject Amsterdam Centraal-Schiphol. Ook ondervinden vooralsnog de internationale treinen weinig hinder van de staking. Tot slot heb je NS ook nodig als je bijvoorbeeld stakingscompensatie wilt aanvragen, al moet je hiervoor wel met goede redenen komen waarom jij daar recht op zou hebben.
Al met al is een staking voor niemand echt plezierig, maar in de meeste gevallen is er geen man overboord. Er zijn genoeg alternatieven en je volgers vinden het echt geen ramp als je een dagje niet de hashtag #treinleven kunt gebruiken. Het staat je natuurlijk alsnog vrij om een goede koffie buiten de deur te gaan halen, al is daarbij het nog niet genoemde alternatief van de fiets waarschijnlijk de beste optie voor je ‘reis’. Succes!
Verder lezen over Auto
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Automotive24.10.2024
De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit
Automotive23.10.2024
10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum
Automotive18.10.2024
Rivian laat je auto er als KITT van Knight Rider uitzien
Automotive14.10.2024
Nieuwe MINI Cooper S Electric verleidt tot meer
Automotive11.10.2024
Je krijgt minder snel een boete op je verkeersboete
Technology16.09.2024
Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size
De Ferrari onder de autostoelen?Automotive16.08.2024
Japanse kleine autootjes vormen een groot probleem in Amerika
Verder lezen over Nederland
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024