Nieuws13.04.2017

Nibud: we sparen te weinig, maar zijn er ook niet voor gemaakt


oplossing: ongemerkt sparen

Nibud, een onafhankelijk instituut voor budgetvoorlichting, komt vandaag met de conclusie dat maar liefst 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig spaargeld achter de hand hebben. Niet direct een probleem, maar zij lopen wel risico op financiële problemen in de toekomst.

Daarom komen zij met het adviesrapport: Geld achter de hand makkelijker maken. Hierin valt te lezen dat de samenleving – of eigenlijk de overheid en het bedrijfsleven – in moet zetten op het stimuleren van ongemerkt sparen. Want harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft volgens Nibud zelf geen zin. “Vrijwel iedereen beseft dat sparen nodig is“. Je hoeft je echter niet schuldig te voelen als jij ook nauwelijks spaargeld hebt, want de mens is er blijkbaar niet voor gemaakt, zo hebben onderzoekers vastgesteld.

De psychologie van sparen

Het zijn psychologische factoren die bepalen dat in het algemeen te weinig gespaard wordt. Het zit niet in de aard van mensen om erg met de toekomst bezig te zijn.

De mens leeft van nature bij de dag, is te optimistisch over de toekomst en heeft vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.”

Natuurlijk speelt ook mee dat huishoudens met lage inkomens nu eenmaal weinig ruimte hebben om apart te zetten. En sparen is de laatste jaren steeds minder interessant geworden. Vroeger kreeg je er nog rente over, maar tegenwoordig kun je van die rente niet eens meer een frietje kopen.

Maar hoe moet het dan wel?

We zijn er dus niet voor gemaakt, zien er wél de noodzaak van in, maar doen het te weinig. Dat is de conclusie. Gelukkig heeft Nibud ook oplossingen voor hoe het dan wel zou moeten, die vooral in de hoek van ‘ongemerkt sparen’ gezocht moeten worden.

  • Sparen na de aanschaf van een product: stel je voor dat je een nieuwe telefoon of een auto koopt. Consumenten zouden dan direct de mogelijkheid moeten krijgen om geld apart te leggen voor de reparaties of de vervanging ervan. Dat kan bijvoorbeeld in de maandlasten van je abonnement. En dat kan natuurlijk ook bij een hypotheek op je huis.
  • Mensen met een bijstandsuitkering krijgen vrijstelling van gemeentelijke heffingen als ze nauwelijks spaargeld hebben. Volgens Nibud moet de overheid meer spaargeld toestaan voor die vrijstelling.
  • Pinsparen: een bank kan het pinbedrag van klanten naar boven afronden en dit extra bedrag automatisch overboeken naar een spaarrekening.
  • Mensen met een spaarrekening én een bepaald spaarbedrag moeten automatisch meespelen met een loterij, zodat zij iets kunnen winnen puur door te sparen.

Nu lijkt het allemaal alsof het echt heel slecht gesteld is, maar wereldwijd gezien doen wij het helemaal niet slecht. Wie in loondienst is, bouwt vaak netjes pensioen op, en dat is ook een prima vorm van sparen. En blijkbaar heeft de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minstens 10.600 euro spaargeld. Wanneer het Nibud tevreden is? Alleenstaanden met een minimuminkomen wordt geadviseerd minimaal 3.400 euro achter de hand te hebben. Een stel zonder kinderen zou 4.300 euro moeten hebben en een paar met kinderen 5.200 euro.

© lifeinistanbul – Fotolia.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

...