Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat een steeds groter percentage van de Nederandse huishoudens hun tv-abonnement opzeggen of er niet eens meer een nemen. Het aantal gezinnen zonder aansluiting is in het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen naar vijf procent van het totaal.
Vooral jonge huishoudens (tussen de 20 en 30 jaar) lijken geen interesse meer te hebben in lineaire tv, maar dat zou je wel verwachten. Volgens het onderzoek begint er echter ook in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 50 jaar iets te bewegen. Dat is opmerkelijk, want de oudere generatie is doorgaans nog wel fan van ‘gewoon’ tv kijken.
Zelfs als je gaat kijken naar de alternatieven die er zijn om uitgesteld tv te kijken zoals uitzending gemist of tv on demand via internet blijkt dat die niet heel veel gebruikt worden om het gat te vullen. Diensten die je die mogelijkheid gaven van KPN en T-Mobile zijn opgestart maar inmiddels al gestopt vanwege gebrek aan klanten. Zit iedereen dan op Netflix en Videoland?
Blijkbaar wel, want het klantenbestand van die twee diensten blijft maar stijgen. Inmiddels zit 35 procent van de Nederlanders al op Netflix (en dan zullen we de ‘gratis’ extra abonnementen nog maar niet meenemen) en Videoland stijgt ook naar zes procent marktpenetratie. Het is allemaal onderdeel van een al lang aankomende evolutie van hoe we televisie kijken, maar het moet de omroepen, zowel commercieel als publiek, toch zorgen baren dat hun doelgroep nu aan álle kanten aan het slinken is, niet alleen bij de ouderen en de jongeren.
[Afbeeldingen © contrastwerkstatt – Adobe Stock]