Aanstaande zaterdag is het Wereld Toilet Dag. Nu zul je denken “lord, is daar ook al een dag voor” maar het antwoord is dus: ja. De perfecte aanleiding voor toiletpapiermerk Edet om eens onderzoek te doen naar Nederlanders op de pot. Want hoewel je daar meerdere keren zit, is en blijft het een taboe. Een aantal mensen was bereid om erover te praten, wat zij nu precies doen op de pot en daar is een grappige video van gemaakt.
Een heleboel mensen vindt het blijkbaar prima dat de deur open staat tijdens een toiletbezoek. Maar liefst 43 procent poept of plast met de deur open. Ergernissen op de pot zijn inkoppers: remsporen, niet doortrekken of een vieze wc-bril.
Hoewel het met de hygiëne in ons land prima gesteld is, zijn de verbeterpunten ook de vinden in en rondom de pot. Uit onderzoek bleek dat 67 procent van de Nederlanders gelooft dat (openbare) wc’s de grootste gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Schonere (openbare) wc’s worden dan ook gezien als de sleutel tot verbetering van de hygiëne en gezondheid in Nederland.
Geluiden vormen de meest gênante ervaringen op de pot. Vier op de tien Nederlanders doen er alles aan om geluiden te verbloemen. En ook geuren vinden we gênant: zes op de tien Nederlanders neemt maatregelen om geuren te maskeren.
Als je dan toch op de wc zit, dan kun je net zo goed twee dingen combineren: de telefoon gaat gewoon mee. Eindelijk even tijd om met je vrienden te chatten: bijna 30 procent geeft aan dat ze whatsappen terwijl ze zitten. Maar ook Facebook en Instagram zijn populair, net als het nieuws lezen. Laten we wel met z’n allen afspreken dat we goed onze handen wassen, zodat smartphones niet het meest smerige voorwerp op aarde gaan worden.
Ook wordt er nog even aandacht gevraagd voor het probleem dat niet iedereen op aarde iedere dag een schoon toilet heeft. Wereldwijd heeft maar liefst één op de drie mensen geen toegang tot normale sanitaire voorzieningen (bron: Wereld Gezondheidsorganisatie/UNICEF 2015). En daardoor sterven jonge kinderen onnodig aan diarree (per dag zijn dit bijna 2.200 kinderen). SCA wil dus met deze video aandacht vragen voor Wereld Toilet Dag. “Wij hopen dat mensen zich na het zien van de video extra bewust zijn van de luxe waarin wij leven en hier tijdens deze dag bij stil staan.”