Nieuws16.06.2023

Napolitaanse supervulkaan roert zich


Niet schrikken als je naar Italië in de buurt van Napels op vakantie gaat. Er is geen direct gevaar, maar het redelijk onbekende gebied dat door onderzoekers en geologen wordt geclassificeerd als een supervulkaan, de Campi Flegrei, roert zich wel. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Britse wetenschappers. Zij concluderen dat de bodem van Campi Flegrei zijn kookpunt nadert en dat het wel weer eens, voor het eerst n meer dan 500 jaar, tot een uitbarsting zou kunnen komen. Zoals gezegd, men ziet (nog) geen direct gevaar, maar het is zeker een situatie die in de gaten gehouden moet worden.

Drie miljoen mensen

De supervulkaan ligt op nog geen 15 kilometer van Napels. Dat maakt de activiteit van de Campi Flegrei extra risicovol. Binnen het gebied dat door een uitbarsting getroffen kan worden, wonen meer dan drie miljoen mensen. Die heb je, als het mis zou gaan, natuurlijk niet zomaar even geëvacueerd.

Wetenschappers en geologen houden het gebied van de Campi Flegrei al tientallen jaren nauwkeurig in de gaten. Sinds 2005 constateren zij al dat de bodem van het gebied en de ondergrondse vulkaan ‘opgepompt’ wordt met waterdamp en CO2. Dat is afkomstig van de magma, diep in de aarde, van de vulkaan die zich langzaam een weg naar boven baant. Geologen verwachten dat als de trend van de afgelopen achttien jaar zich voortzet, het gebied in 2025 mogelijk een kritische grens doorbreekt. Vanaf dat moment wordt een uitbarsting steeds waarschijnlijker. Klinkt toch behoorlijk onheilspellend, als je het mij vraagt.

De supervulkaan ligt, zoals veel vulkanen, in een gebied dat doorkruist wordt door een breuklijn waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Die maken de kans op een uitbarsting alleen maar groter. Het goede nieuws is echter dat het gebied van de supervulkaan vaker actieve periodes doormaakt. Dat gebeurde de afgelopen 73 jaar al drie keer eerder, tussen 1950 en 1952, 1969 tot 1972 en van 1982 tot 1984. Tot een uitbarsting is het toen echter niet gekomen. Dat gebeurde, zoals gezegd, ruim 500 jaar geleden voor het laatst.

Vanuit de ruimte is het gebied van de supervulkaan goed te zien. (Afbeelding: Google Maps)
Vanuit de ruimte is het gebied van de supervulkaan goed te zien. (Afbeelding: Google Maps)

Geen acuut gevaar

Over het meest recente onderzoek, zegt geoloog Erik Klemetti uit dat ook nu het risico op een daadwerkelijke uitbarsting niet zo heel groot is. In Discover Magazine legt de geoloog uit dat het ‘oppompen’ van het gebied tijdens vorige actieve periodes van de Camp Flegrei uiteindelijk weer gevolgd werd door het ‘inzakken’ van de bodem. Dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat de huidige actieve periode nu ook weer zo zal verlopen.

De Campi Flegrei maakt samen met de Vesuvius (die van Pompeï), Etna en Stromboli deel uit van dezelfde breuklijn. Klemetti stelt dat hoewel de situatie rondom de supervulkaan nu geen acuut gevaar vormt, een uitbarsting wel tot de mogelijkheden behoort

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen