Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Er is iets geks aan de hand met de wereldkaart. Of eigenlijk is dat al heel erg lang zo, maar de meeste mensen weten niet beter.
Het probleem is als volgt: de wereld is een bol, een 3D-object wat we met een wereldkaart plat hebben proberen te maken. De wereldkaart zoals wij die nu kennen is dus 2D, maar om dat allemaal een beetje normaal op een kaart te krijgen hebben de makers destijds gesjoemeld met perspectieven. Antarctica is standaard op wereldkaarten te groot, en werelddeel Afrika te klein. Het zijn vooral de groottes die niet kloppen. Vorig jaar was er een Japanner die dit probleem heeft aangepakt, en de wereldkaart opnieuw heeft ingedeeld en vormgegeven. Hajime Narukawa maakte de meest accurate wereldkaart die afstanden en groottes veel beter in beeld brengen, maar nog steeds blijven we massaal naar die good old Mercatorkaart kijken, want die is ook voor bijvoorbeeld Google Maps het uitgangspunt.
The True Size
Maar er zijn meer mensen die dat stom vonden, omdat sommige landen veel groter zijn dan wij denken. Daarom is de website thetruesize.com zo leuk, want daar kun je landen oppakken en verplaatsen om de werkelijke grootte te vergelijken.
Het werkt als volgt: je tikt een land in dat je wilt verplaatsen – bijvoorbeeld de Verenigde Staten – en sleept dat vervolgens naar een ander werelddeel. Sleep je dat naar Scandinavië, dan zie je dat het land ineens een stuk groter wordt en dat de verhouding tussen de Verenigde Staten en Scandinavië op de wereldkaart die wij kennen dus helemaal niet klopt. En zo werkt dat voor alle landen. De website Bored Panda laat dan zien met een aantal mooie voorbeelden, en ik heb er ook een aantal gemaakt zodat je zelf de verschillen kunt zien. De verschillen worden vooral duidelijk wanneer je landen richting de polen verplaatst of andersom. Als het goed is kijk je vanaf nu in ieder geval nooit meer hetzelfde naar de traditionele wereldkaart!
Verder lezen over Reizen
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Nieuws22.08.2024
OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq
Online31.07.2024
Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt
Artificial Intelligence23.06.2024
Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Gadgets24.05.2024
Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt
Lifestyle22.05.2024