Sinds 1 juli van dit jaar is het verboden om je telefoon op de fiets in je hand te houden. De boete bedraagt 95 euro en dat is toch een behoorlijk bedrag. En blijkbaar riskeren steeds minder mensen deze boete. Uit onderzoek van Deloitte blijkt namelijk dat het gebruik van de telefoon op de fiets flink is gedaald. Vorig jaar zei 49 procent van de ondervraagden nog de telefoon op de fiets te gebruiken, nu is dat nog 36 procent.
Nederlanders gebruiken hun mobiele telefoon tijdens het fietsen vooral om berichten te lezen en versturen en muziek te luisteren. Jongeren van 18 t/m 24 jaar maken het meest gebruik van hun telefoon tijdens het fietsen (66 procent). Dat percentage loopt af per leeftijdscategorie: 55% van de Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar, 40% tussen de 35 tot 44 jaar en 27% van de mensen tussen de 45 en 55 jaar. 17 procent van de Nederlanders die ouder zijn dan 55 jaar gebruikt hun telefoon tijdens een fietsrit.
Van de reizigers in het openbaar vervoer gebruikt 90% hun smartphone, 62% gebruikt de telefoon tijdens het wandelen. Volgens het onderzoek gebruikt nog 35% van de mensen hun smartphone tijdens het rijden in de auto. Dat is een daling van 3% ten opzichte van een jaar geleden. De afname in het gebruik op de fiets is waarschijnlijk grotendeels te danken aan het verbod dat eerder dit jaar is ingevoerd.
In totaal heeft 93% van alle Nederlanders een smartphone en dat is 2% meer dan vorig jaar. Daarmee lopen we redelijk voorop in Europa. In Noorwegen en Spanje hebben de meeste consumenten een smartphone, 94% van de bevolking. Chinezen lopen voorop in smartphonegebruik: 96% van alle consumenten heeft minimaal 1 smartphone in bezit.
Lees het volledige rapport van Deloitte hier.