Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Je hoeft er bij Jack Ma van Alibaba niet mee aan te komen, een 4-daagse werkweek. De miljardair gelooft in veel en hard werken en ziet het liefst dat zijn personeel 72 uur per week werkt. Dat is anders bij Microsoft in Japan. Zij experimenteerden met een 4-daagse werkweek en met succes. De productiviteit van werknemers bleek met maar liefst 40 procent te zijn toegenomen.
Alle medewerkers deden mee
Het experiment van Microsoft in Japan vond plaats in augustus dit jaar. Tijdens deze hele maand kregen alle 2300 werknemers 5 vrijdagen vrij, zonder dat er op hun salaris werd gekort of vakantiedagen werden afgenomen. Het project kreeg de naam ‘Work-Life Choice Challenge Summer 2019′. Daarnaast is de Japanse tak van Microsoft van plan om gezinsvakanties en bijscholing van werknemers te vergoeden tot een bedrag van maximaal 100.000 Yen (zo’n € 830).
Efficiënter omgaan met tijd
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de werknemers bij Microsoft Japan veel efficiënter omgaan met hun tijd tijdens een 4-daagse werkweek. Vergaderingen werden ingekort of op afstand georganiseerd zodat er minder woon-werkverkeer plaats hoefde te vinden. De productiviteit nam toe met zo’n 40 procent. Bovendien werd er door de medewerkers ongeveer 25 procent minder vrij genomen.
En een bijkomend voordeel: omdat de kantoren van Microsoft Japan in augustus 5 dagen dicht waren, daalde het elektriciteitsverbruik met 23,1 procent en werden er minder documenten uitgeprint. Een kortere werkweek kan dus een positief effect hebben op zowel de medewerkers als het bedrijf én het milieu.
Voordelen 4-daagse werkweek
Ook de medewerkers hebben de proef positief ervaren. Ruim 92 procent gaf aan dat ze de 4-daagse werkweek kunnen waarderen. Alleen medewerkers in klantgerichte functies gaven aan dat het soms lastig was het werk los te laten op vrijdag omdat de rest van de werkende wereld wel doordraait.
Het experiment van Microsoft Japan staat niet op zich. In Nieuw-Zeeland stapte het bedrijf Perpetual Guadian in 2018 over op een permanente 2-daagse werkweek en zag de productiviteit met maar liefst 20 procent toenemen. Uiteraard ervaren de Nieuw-Zeelandse werknemers een veel betere balans tussen hun werk- en privéleven.
Andere bedrijven die hiermee experimenteren ervaren in alle gevallen ook een toename van de productiviteit. Soms blijkt het nog een uitdaging om bereikbaar te blijven en wordt ervoor gekozen om de vrije dagen op te splitsen.
Productiviteit heeft niet altijd een link met aantal gewerkte uren
Zou het einde van de 5-daagse standaard werkweek in zicht zijn? Mijn persoonlijke ervaring is dat productiviteit grotendeels los staat van het aantal uren dat een medewerker aanwezig is op kantoor. Ik heb verschillende voorbeelden gezien van medewerkers die op hun werkplek aanwezig zijn, maar toch weinig werk verzetten. Daarom geloof ik zelf zo niet in een 9-tot-5 structuur. In ieder geval niet als het gaat om productief en gefocust werken. Het is toch enorm lastig om je 8 uur per dag achter elkaar te kunnen focussen? En dat dan ook nog 5 dagen per week?
Eigen werktijden bepalen
Nu heb ik de luxe om zelf mijn werktijden te kunnen bepalen, maar dat blijkt voor mij wel heel goed te werken. Ik werk op de momenten waarop ik zelf het meest gefocust ben, maak elke dag een planning en als ik me niet meer kan concentreren, dan ga ik iets anders doen. Soms betekent dit dat ik stop met werken voor die dag, soms ga ik later weer verder. En omdat ik als tekstschrijver overal en op ieder moment kan werken, vind ik het ook prima om op zaterdag of zondag m’n laptop open te klappen.
Dit is natuurlijk mijn eigen ervaring zonder wetenschappelijke basis, maar ik denk vooral dat het goed werkt als veel werkgevers zich richten op de output in plaats van de input.
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024