Nieuws01.02.2020

​Mensen nemen eerste artificial intelligence-medicijn in gebruik


Een medicijn dat door kunstmatige intelligentie is gemaakt mag officieel op mensen worden gebruikt. Het gaat om een molecuul die is uitgevonden door artificial intelligence (AI) en het is voor het eerst dat we een medicijn gaan gebruiken dat door machine learning is gecreëerd.

Obsessieve compulsieve stoornis

Het medicijn wordt gebruikt door mensen met een obsessieve compulsieve stoornis. Het gaat om een psychiatrische aandoening waarbij mensen bepaalde handelingen ‘moeten’ doen, zoals dingen controleren, tellen, schoonmaken of hamsteren. Iets dat vaak gepaard gaat met een overweldigend gevoel van angst. Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer 1-3 procent van de bevolking aan een dwangstoornis lijdt, iets dat zonder behandeling jaren kan duren.

Het is niet alleen bijzonder dat dit medicijn kon worden gemaakt door kunstmatige intelligentie slim te gebruiken: het is ook nog eens extreem snel op de markt gebracht. Normaliter duurt het ongeveer vijf jaar om een nieuwe medicinale pil, poeder of drank te ontwikkelen en ook uit te brengen, maar ditmaal kostte het slechts één jaar.

AI-medicijn

Het medicijn is ontstaan uit een samenwerking tussen het farmaceutische bedrijf Sumitomo Dainippon Pharma uit Japan en Exscientia uit Groot-Brittannië. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker ingezet om mensen te helpen genezen, maar ook om ze te diagnosticeren. Bovendien betekent dit medicijn dat er nog veel meer kunnen volgen voor allerlei ziekten.

In Engeland is daarop besloten om vanuit de overheid een artificial intelligence-lab te starten. Zo wordt er gekeken of bijvoorbeeld kanker met medicijnen gemaakt door kunstmatige intelligentie kan worden bestreden. Er wordt nog voor het einde van dit jaar nog een molecuul verwacht die hopelijk veel mensen kan helpen. Het is overigens niet het geval dat het medicijn meteen voor iedereen beschikbaar wordt, want er worden eerst tests gedaan in Japan.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie in de medische wereld is bezig met een opmars. In 2017 schreven we al over hoe alzheimer hiermee eerder ontdekt kan worden. Ook borstkanker kan eerder worden geconstateerd met de hulp van artificial intelligence. Ook onze overheid kijkt naar manieren om kunstmatige intelligentie nog handiger in te zetten, zoals op scholen en in de medische wereld. Wie weet wat kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld kan betekenen in de strijd tegen het Coronavirus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Kinderen worden erdoor gechanteerd, Taylor Swift nagedaan, maar er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.

Artificial Intelligence25.10.2024

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Van Yahoo boy naar Yahoo bot
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?