Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Uit onderzoek blijkt dat er helemaal niets mis is met lekker lui zijn. Want wat blijkt: intelligente mensen luieren het meest.
De resultaten van een Amerikaans onderzoek van de Florida Gulf Coast University wijzen dat uit. Mensen met een hoog IQ zijn minder snel verveeld waardoor zij prima uren kunnen luieren en niets kunnen doen, zo stellen de onderzoekers. Dat niksen gaat ze in ieder geval niet vervelen.
Bij actieve mensen is dat dus andersom: zij hebben beweging hard nodig om ook hun geest actief te houden. Wanneer zij één zouden zijn met hun gedachten, zouden ze in no-time verveeld zijn.
Aan deelnemers aan het onderzoek werden stellingen voorgelegd als “ik hou van taken waarbij ik zelf oplossingen voor problemen moet zoeken” en “ik denk precies zo hard na als nodig is“. Uit alle deelnemers werden vervolgens 30 denkers en niet-denkers geselecteerd.
In de week die daarop volgde kregen al deze mensen een bandje om hun arm om hun activiteiten te meten, zodat onderzoekers een compleet beeld hadden van de fysieke activiteiten van deze mensen. En daaruit bleek dat de denkers vele malen minder actief waren dan de niet-denkers. Het feit dat de niet-denkers veel meer bewegen wordt door de onderzoekers verklaard door het feit dat zij sneller verveeld zijn en daardoor meer fysieke beweging nodig hebben.
Waar in dit onderzoek echter misschien wel een denkfout wordt maakt, is door te generaliseren dat de denkers per definitie ook een hoger IQ hebben. Want veel nadenken zegt in feite nog helemaal niets over hoe intelligent je nu precies bent. Het zou een aanwijzing kunnen zijn, maar de denkers uit dit onderzoek hebben geen IQ-test ondergaan.
Waarom het dan toch leuk is om te weten? Je hebt vast ook weleens zo’n dag waarop je eigenlijk nauwelijks iets gedaan hebt. Een echte luier-dag. En de een gaat dat prima af, de ander kan zich daar dan toch soort van schuldig over voelen, omdat je ook wat meer uit je dag zou kunnen halen. Met dit soort informatie hoef je je daar dus niet meer zo schuldig over te voelen. Luieren op z’n tijd is helemaal niks mis mee.
Foto: decade3d – Fotolia.