Nieuws06.03.2018

Loopt je keukenklok 5 minuten achter? Dat blijft nog even zo


Stroomnet zit scheef

Een hoop digitale klokken in Europa liggen achter. Als het klokje in je magnetron of over ook een minuutje of vijf achterloopt mag je de Zuid-Oost Europese stroomsystemen de schuld daarvan geven. Dat zit zo: digitale klokken die niet op het internet zijn aangesloten hebben twee manieren om de tijd te bepalen. De eerste (en stabielste) is om een kwartskristal in de klok te hebben waar een stroompje doorheen wordt gegooid. Dat levert een frequentie op, en van daaruit kun je de tijd genereren.

De tweede methode is goedkoper: die gaat er van uit dat de frequentie waarmee onze wisselstroom wordt geleverd op 50 Hz zit, oftewel 50 pulsen per seconde. Die kun je als klok ook tellen en dan zit je gemiddeld genomen ook gewoon op de juiste tijd. Het probleem is nu echter dat het stroomnet in het Zuid-Oosten niet helemaal lekker ging en er dus minder dan 50 stroompulsen per seconde zijn geweest in de afgelopen week. Zoveel minder dat de digitale klokken zo’n vijf minuten aan pulsen (dat zijn er ongeveer 15.000) gemist hebben en dus nu achterlopen.

Maak me gek

Dat heeft tot heel wat hoofdbrekens geleid en nu dat duidelijk is waardoor de klokken achterlopen zijn een heel aantal mensen op social media een stuk geruster over hun mentale toestand. Of ja, dat hangt er van af of ze geprobeerd hebben om de klok weer goed te zetten. Dat eindigt namelijk op de iets langere termijn niet zoals de meeste mensen hopen:

Continental European Power System

Je kunt de tijd op de klokken wel aanpassen, maar je kunt er dan wel de klok op gelijk zetten (sorry) dat er binnen de kortste keren weer achterstand is. Het Continental European Power System is namelijk nog niet uit de problemen, want doordat het hele elektriciteitsnet in Europa op elkaar is aangesloten kunnen de problemen van één netwerkbeheerder invloed hebben op de rest van het continent.

Dat betekent effectief dat de voor de tijd oh zo belangrijke 50 Hz nog even niet gehaald wordt, en je digitale klokken dus te langzaam zullen blijven lopen. De achterstand is dus niet zo snel weg te poetsen, maar je kunt wél de klok iets te ver vooruit zetten, dan haalt die het in de komende tijd vanzelf in. Voor de stroom maakt die dip in Hz’en trouwens niks uit, dus daar hoef je je verder geen zorgen over te maken.

[Afbeeldingen © peresanz – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer