Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart


Er wordt vaak gezegd dat bijslapen niet werkt. Dat je dus doordeweeks net iets te lang die Netflix-serie aan het kijken was waardoor je maar 5 uur per nacht sliep, is niet in te halen door in het weekend dan een soort slaapmarathon te houden. Toch blijkt dat er wel degelijk een positief resultaat te behalen is door in het weekend wat extra uren te maken. Je hart zal je dankbaar zijn.

Slaaptekort

In de huidige wereld zijn er veel dingen die je ‘s nachts kunnen wakker houden. De een zit bewust veel te lang op Instagram of Netflix, de ander heeft gewoon last van wakker liggen door het vele blauwe licht in de avond. Weer anderen hebben kinderen, buren die middenin de nacht herrie maken of simpelweg onregelmatige werkuren die slaap de das omdoen. Het is zeker niet altijd jouw schuld: maar het is wel iets wat je misschien een klein beetje kunt rechttrekken in het weekend.

Het blijkt namelijk dat in deze wereld waarin hart- en vaatziekten een nummer één killer zijn, je door een nachtje even die 8 uur of misschien wel 10 uur aan te tikken, je eenvijfde minder kans hebt op een hartprobleem. Inhalen heeft dus wel zin. Een studie door UK Biobank onder 90.000 mensen heeft het aangetoond: slaap je lekker een paar nachten in het weekend langer, dan heb je een twintig procent lager risico op het ontwikkelen van hartproblemen.

Meer slapen in het weekend

Het fijne is dat je hiervoor niet eens per se hoeft bij te slapen in het weekend, sowieso is een verschil in slaapuren naar de positieve kant toe positief. Wel is het effect waarschijnlijk het grootst bij mensen die in de werkweek onregelmatig en regelmatig weinig uren slapen. Als we overigens naar onze eigen ervaringen kijken, dan denken we dat bijslapen in het weekend sowieso wel helpt: je voelt je in ieder geval een stuk beter dan in al die nachten dat je te weinig sliep.

In ieder geval werd voor dit grootschalige onderzoek gebruik gemaakt van de informatie van accelerometers en met de maatstaf dat minder dan 7 uur slaap al geldt als een slaaptekort. Het bleek dat een kleine 22 procent een slaaptekort heeft. De mensen die het meest bijsliepen in het weekend bleken 20 procent minder kans te hebben op hartproblemen. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers waren zelf niet eens zozeer verrast door de uitkomst over hartproblemen, maar vooral door de hoge mate van slaaptekort bij zoveel mensen.

Weekend!

In ieder geval is het fijn om te weten dat een uurtje langer blijven liggen in het weekend eerder goed kan dan kwaad. Als het tenminste om de gezondheid van je hart gaat. En laat het nu nou net weekend zijn. Welterusten!

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Wetenschap

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’