Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart


Er wordt vaak gezegd dat bijslapen niet werkt. Dat je dus doordeweeks net iets te lang die Netflix-serie aan het kijken was waardoor je maar 5 uur per nacht sliep, is niet in te halen door in het weekend dan een soort slaapmarathon te houden. Toch blijkt dat er wel degelijk een positief resultaat te behalen is door in het weekend wat extra uren te maken. Je hart zal je dankbaar zijn.

Slaaptekort

In de huidige wereld zijn er veel dingen die je ‘s nachts kunnen wakker houden. De een zit bewust veel te lang op Instagram of Netflix, de ander heeft gewoon last van wakker liggen door het vele blauwe licht in de avond. Weer anderen hebben kinderen, buren die middenin de nacht herrie maken of simpelweg onregelmatige werkuren die slaap de das omdoen. Het is zeker niet altijd jouw schuld: maar het is wel iets wat je misschien een klein beetje kunt rechttrekken in het weekend.

Het blijkt namelijk dat in deze wereld waarin hart- en vaatziekten een nummer één killer zijn, je door een nachtje even die 8 uur of misschien wel 10 uur aan te tikken, je eenvijfde minder kans hebt op een hartprobleem. Inhalen heeft dus wel zin. Een studie door UK Biobank onder 90.000 mensen heeft het aangetoond: slaap je lekker een paar nachten in het weekend langer, dan heb je een twintig procent lager risico op het ontwikkelen van hartproblemen.

Meer slapen in het weekend

Het fijne is dat je hiervoor niet eens per se hoeft bij te slapen in het weekend, sowieso is een verschil in slaapuren naar de positieve kant toe positief. Wel is het effect waarschijnlijk het grootst bij mensen die in de werkweek onregelmatig en regelmatig weinig uren slapen. Als we overigens naar onze eigen ervaringen kijken, dan denken we dat bijslapen in het weekend sowieso wel helpt: je voelt je in ieder geval een stuk beter dan in al die nachten dat je te weinig sliep.

In ieder geval werd voor dit grootschalige onderzoek gebruik gemaakt van de informatie van accelerometers en met de maatstaf dat minder dan 7 uur slaap al geldt als een slaaptekort. Het bleek dat een kleine 22 procent een slaaptekort heeft. De mensen die het meest bijsliepen in het weekend bleken 20 procent minder kans te hebben op hartproblemen. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers waren zelf niet eens zozeer verrast door de uitkomst over hartproblemen, maar vooral door de hoge mate van slaaptekort bij zoveel mensen.

Weekend!

In ieder geval is het fijn om te weten dat een uurtje langer blijven liggen in het weekend eerder goed kan dan kwaad. Als het tenminste om de gezondheid van je hart gaat. En laat het nu nou net weekend zijn. Welterusten!

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan