Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Ieder jaar organiseert Onze Taal een verkiezing van het woord van het jaar. De vereniging voor taalliefhebbers liet hun leden kiezen uit 10 genomineerde woorden. Als winnaar werd dit jaar gekozen voor laadpaalklever. Een laadpaalklever is, je kan het misschien al raden, ‘de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt’.
Verkiezing woord van het jaar
De jury van de verkiezing nomineert jaarlijks tien woorden die kans maken om er met de titel ‘woord van het jaar’ vandoor te gaan. Het zijn woorden die het jaar typeren. Dat kunnen trouwens ook woorden zijn die al wat ouder zijn. 31% stemde voor de verkiezing van 2018 op laadpaalklever. Op de tweede plaats eindigde blokkeer-Friezen (13%) en op de derde plek het woord vliegschaamte (10%).
Laadpaalklever vertelt iets over het afgelopen jaar
De jury nomineerde het winnende woord omdat het op fraaie wijze iets vertelt over het voorbije jaar. “Het woord verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen als de elektrische auto, maar laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen die innovatie gebruiken om er een voordeel uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek.”
Opvallend is ook dat in de lijst met genomineerden meerdere woorden staan die betrekking hebben op het klimaat. Dat zegt dus zeker iets over in welke mate duurzame initiatieven en klimaatverandering in 2018 actueel waren. Klimaatgekkie, mooiweermoeheid, vliegschaamte en zeebezem stonden ook in de lijst met genomineerde woorden.
De tien genomineerde woorden en hun betekenis
blokkeer-Friezen – groep personen die in Friesland een snelwegblokkade opzette om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.
brexit – de ‘Britse exit’ uit de EU. Was al Onze Taal-woord van het jaar in 2016, maar is onverminderd actueel.
dividendbelasting – belasting op winstuitkering door beursgenoteerde bedrijven, die eerst zou worden afgeschaft, en toen toch niet.
gele hesjes – aanduiding voor leden van een ongeorganiseerde protestbeweging, gericht tegen regering en politiek, voornamelijk actief in Frankrijk, maar ook (in mindere mate) in België en (in nog mindere mate) in Nederland.
klimaatgekkie – denigrerende aanduiding voor persoon die de theorie aanhangt dat de opwarming van de aarde het klimaat ingrijpend en onomkeerbaar verandert.
laadpaalklever – bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt.
mooiweermoeheid – het verschijnsel dat mensen het aanhoudende mooie weer zat zijn, bijvoorbeeld omdat dat hen hindert in hun dagelijks functioneren.
sleepwet – bijnaam voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, die de bevoegdheden regelt van de overheid waar het gaat om het in de gaten houden van burgers en organisaties.
vliegschaamte – schaamte die iemand ervaart bij het maken van een vliegreis terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.
zeebezem – 600 meter lange veegarm waarmee plastic uit de zeeën en oceanen gevist gaat worden.