01.05.2021
Nieuws

Kun je zelf een huis 3D-printen?

By: Laura Jenny

BlogNieuws

De sleutel is vergeven van het eerste ge-3D-printe huis in Nederland. Gisteren was het groot nieuws. Hoe 3D-print je beton? Zijn andere items in het huis ook ge-3D-print? En natuurlijk: kun jij dat thuis ook met je 3D-printer? Veel vragen dus, waar ook een heleboel antwoorden op zijn.

Bouwgrond is schaars

Voordat we ons op 3D-printen focussen, is het handig om te weten dat het bouwen van een huis in Nederland niet het grootste probleem is. Vraag het aan mensen die op zoek zijn naar een Tiny House: een klein huisje heb je zo gevonden, maar grond om het huisje neer te zetten is niet te vinden. Landbouwgrond mag er niet voor gebruikt worden en de weinige bouwgrond die we in ons dichtbevolkte land overhebben is vaak niet te betalen. Reken jezelf dus niet te snel rijk: je kunt wel zelf een huis bouwen voor weinig geld, het is de grond die het een dure exercitie maakt.

Misschien heb je mensen met veel bouwgrond bereid gevonden om je een huis te laten bouwen op hun perceel. Je zou dan kunnen overwegen om je huis te 3D-printen. Dat in Nederland nu het eerste ge-3D-printe huis wordt bewoond, betekent niet dat het heel nieuw is. In China wordt dit bijvoorbeeld al jaren toegepast. Echter gelden in China wel andere bouwvereisten dan in Nederland, waardoor het daar iets makkelijker is om een ge-3D-printe wijk uit de grond te stampen.

Project Milestone

Het huis in Nederland, dat valt onder het Eindhovense Project Milestone, is dan ook ge-3D-print van beton. Het gaat om een gelijkvloerse woning bestaande uit 24 geprinte betonnen puzzelstukken. Het dak is dus niet van beton en ook niet ge-3D-print. Het gaat hier puur om de muren die laagje voor laagje zijn opgebouwd door een printer elders in het techrijke Eindhoven. Waarschijnlijk voel je hem al aankomen: je kunt uit je eigen 3D-printer thuis niet zo makkelijk gigantische betonblokken printen.

Sterker nog, er is een huis van Apis Core dat in 24 uur kan worden geprint (en slechts 10.000 euro kost), waar een 3D-printer on the spot het huis voor je print. Je ziet er meer van in de (ietwat vreemde) onderstaande video:

Een ge-3D-print huis

Het handige aan 3D-printen is dat het niet allemaal rechttoe rechtaan hoeft te zijn. Je kunt dus vormen maken die we eerder niet hadden in woningen. Om die reden is het huis in Eindhoven in de vorm gemaakt van een zwerfkei: dat ziet er natuurlijker uit en laat zien dat het een huis is dat op bijzondere wijze is gemaakt. Aan de andere kant zie je dat het recht bouwen van huizen ook zo zijn functie heeft: je kunt er handiger kunst ophangen en het is gemakkelijker rekenen en meten.

Er bestaan over de hele wereld veel initiatieven waar het gaat om het 3D-printen van huizen, maar overal zie je hetzelfde: er worden gigantische printers gebruikt waarvan je je kunt afvragen of het echt een printer genoemd mag worden. Immers zijn dit meer robots zoals je die ook in fabrieken tegenkomt, dan de plastic doos-printer die je in menig huishouden kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld naar het gigantische ding van New Story en Icon:

Een 3D-printer voor beton

Het Vlaamse Kamp C ging trouwens nog wat verder dan de mensen van New Story en Icon, want het wist zelfs meerdere verdiepingen op elkaar te printen. Ook hier zie je het weer: de 3D-printer is hier toch vooral een soort robot:

Beton 3D-printen doe je door droge mortel in een silo te doen. Die droge mortel wordt natgemaakt zodra de printer aangaat en wordt tegelijkertijd via een slang naar de spuitmond vervoerd. Een robotarm bestuurt de spuitmond en kan dan heel nauwkeurig allerlei vormen maken, uiteraard laagje voor laagje, want dat is hoe 3D-printen werkt. En dat is juist in de bouw een grote plus, want de constructie wordt sterker omdat het om kleine laagjes op elkaar gaat die aan elkaar kleven op veel hechtingspunten.

Kortom, een huis 3D-printen, dat is eigenlijk niks nieuws. Het is echter niet iets wat je met een klein printertje doet: je hebt hier echt wel een robot voor nodig. Wil je dus een huis 3D-printen, dan zal je hier toch echt zelf een machine voor moeten bouwen. En dat stuk land vinden waarop je huis kan staan, want in tegenstelling tot een Tiny House is zo’n betonnen krachtpatser toch iets minder makkelijk te verplaatsen.

Beeldbron: PellissierJP

Share this post