Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?


We hebben steeds meer microplastics in ons lijf. Door het voedsel dat we eten, maar soms zelfs de lucht die we inademen. Het zit zelfs in sperma. Hoe komen we van dat schadelijke plastic in ons lijf af? 

Microplastics

Onderzoekers doen nu een poging ons van microplastics af te helpen door microbes in voedsel te stoppen. Specifieke microbes die plastic opvreten. Net als het internet is dit een uitvinding die is bedacht door het leger. Als mensen op heel afgelegen locaties moeten werken, dan moet er toch iets gebeuren met de grote hoeveelheid plastic voedselverpakkingen. Hierop werd een soort systeem ontwikkeld dat in de auto kon worden meegenomen en waar dan plastic etende microben in werden gestopt.

DARPA, de Defense Advanced Research Projects Agency, biedt ondersteuning voor dit soort projecten, als ze geen sci-fi zijn maar werkelijkheid kunnen worden. Het idee dat we straks plastic etende microben zouden nuttigen klinkt natuurlijk heel vreemd. De onderzoekers zijn zich ook zeer bewust van deze ‘iewl’-factor die het heeft. 

Microbes eten

Voor dat zover is is het eerst bezig met een heel andere opdracht. De microbes plastic laten eten buiten het lichaam, dan in een soort proteïnepoeder te doen en dan aan mensen te voeren. Zo kunnen mensen in nood zich voeden en meteen de natuur schoonhouden. Het is dan dus niet om de plastics in ons lijf op te eten, maar ons te voeden bij nood. Het wordt sowieso moeilijk om het voor alle microplastics in ons lijf in te zetten: die bevinden zich immers allang niet meer op één plek. 

We houden het dus misschien beter nog even bij het eten van die microbes om als voeding te dienen in noodsituaties. Reken dus niet heel binnenkort op een pakje microben bij je bestelling bij de McDonald’s. Als we überhaupt al over dat idee dat het vies is heen kunnen komen, want daar zetten de onderzoekers nog wel grote vraagtekens bij. 

Bloed geven

Wil je toch heel graag nu van de microplastics in je lichaam af, dan is dat heel lastig: onmogelijk zelfs. De micro-stukjes plastic worden door ons lichaam niet actief weggestuurd en dat zorgt dat ze gewoon aanwezig blijven. Het is in de moderne wereld onmogelijk om er schoon van te blijven. Er is op dit moment geen manier bekend om van deze rommel in ons lijf af te komen. Sommige mensen denken dat bloed doneren je kan helpen om van de microplastics af te komen, maar dat geldt dan alleen voor het bloed: je bloed wordt immers bijgevuld door je lijf als je bloed geeft. Toch zitten ze dan nog steeds in je organen en daarvan kunnen we als mensheid op dit moment niet af komen. 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

De Ig Nobelprijzen worden elk jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoek dat verrassend is, origineel en mensen laat lachen.

Nieuws16.09.2024

Dronken wormen en dode vissen: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise