Je ziet dit soort berichten heel vaak voorbij komen: drink iedere dag een glas wijn en leef daardoor twee jaar langer. En zelfs deze tandenborstel belooft dat je 100 dagen langer leeft door met dit ding te poetsen. Normaal gesproken ben ik helemaal niet van dit soort nieuwsberichten (en ik drink geen koffie), maar deze trok toch mijn aandacht: onderzoekers hebben een verband weten aan te tonen tussen koffiedrinken en sterftecijfers. Drink je koffie dan heb je namelijk een hogere levensverwachting.
Afgelopen maandag werden de resultaten van twee onderzoeken getoond. Het ene onderzoek werd gedaan onder meer dan 520.000 mensen in tien verschillende Europese landen. Niet eerder werd een onderzoek naar de effecten van koffie op deze grote schaal gedaan. Het resultaat was duidelijk: koffie drinken leidt tot een significant lagere kans op overlijden.
Het tweede onderzoek werd gehouden onder 185.00 Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Japanse mensen, om verschillen in afkomst af te zetten tegen de effecten van koffie drinken. En ook hier bleek: koffie drinken verlengt je levensduur.
Mensen die twee tot vier kopjes koffie per dag drinken hebben 18 procent minder kans op overlijden dan mensen die dat niet doen, zo wijst het onderzoek uit. En eigenlijk wezen ook eerdere onderzoeken dat ook al uit. Hoewel al deze mensen dus in verschillende landen wonen, een andere levensstijl hebben en een andere afkomst, nog steeds is de uitkomst hetzelfde en dus denken onderzoekers nu met zekerheid te zeggen dat koffie drinken je leven verlengt.
Koffie zou een dusdanig positief effect hebben dat je door het te drinken minder kans hebt op ziektes als een beroerte, diabetes, nierziektes en bepaalde vormen van kanker. Maar hoe dat dan precies zit en welk deel van de koffie dit effect heeft, dat weet nog steeds niemand.
Hallelujah zou je denken, iedereen vanaf nu verplicht twee kopjes koffie per dag drinken! Maar zo eenvoudig ligt dat toch ook niet. In de Volkskrant legt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit, uit dat er een kanttekening bij geplaatst moet worden.
En hoewel Geleijnse het te voorbarig vindt om te adviseren meer koffie te drinken, is ook zij positief. Het kan echter ook nog te maken hebben: wie veel koffie drinkt, drinkt iets anders niet, mogelijk minder ongezonde, zoete dranken. Dat zou dus ook nog een rol kunnen spelen. Maar om koffie nu als medicijn te gaan zien, dat gaat te ver.
© karandaev – Fotolia.