Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Kaspersky Lab is niet blij. De keuze van de Nederlandse regering om de van oorsprong Russische antivirussoftware niet meer te gebruiken wordt door Kaspersky gezien als een politieke daad. “Het lijkt er op dat ons bedrijf slachtoffer is geworden van geopolitieke ontwikkelingen” zegt een woordvoerder daarover. Kaspersky is uit de gratie bij de Nederlandse regering omdat de vrees bestaat dat het Kremlin de antivirussoftware gebruikt voor spionage-doeleinden.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veligheid meldde dat gisteren in een brief aan de kamer en zei de software uit te gaan faseren. Directe aanleiding voor dat besluit is er niet, maar de algemene tendens van de Russische online activiteiten – de aanval op bijna iedereen, inclusief Nederland – heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat ze het zekere voor het onzekere nemen. Russische bedrijven zijn van staatswege verplicht om de Russische inlichtingendiensten te assisteren als die daarom vragen, al heeft Kaspersky meerdere malen gezegd dat ze geenszins van plan zijn dat te doen. Grapperhaus raadde ook alle bedrijven en organisaties die in vitale sectoren werken om een alternatief voor de Russische antivirus te vinden.
Slachtoffer?
In die zin is de uitspraak van Kaspersky Labs te begrijpen. Ze doen er ogenschijnlijk alles aan om niet geassocieerd te worden met de praktijken van het Kremlin, maar het blijft een Russisch bedrijf en dus is er toch altijd achterdocht. Ze kunnen niet bewijzen dat het niet zo is, al gaan ze het zeker proberen. Onderdeel daarvan is dat het bedrijf de hoofdactiviteiten naar Zwitserland gaat verhuizen. Dat plan was er al, maar het datacenter dat nu in Zürich gebouwd wordt is nog niet af en ook de verhuizing van de softwareassemblage en dreigingsdetectie is nog niet afgerond.
Kaspersky moet iets doen, want eerder koos de regering van de VS er ook al voor om Kaspersky in de ban te doen om grofweg dezelfde reden. Dat is balen, want als Kaspersky echt niks doet en echt niet van plan is om het Kremlin te helpen boor je zo een hele hoop mensen en organisaties een hele prima antivirus door de neus. Er is een reden dat Kaspersky zo veel gebruikt wordt en door cybersecurity haaks op nationale veiligheid te zetten is er maar één groep die zeker een voordeel heeft: cybercriminelen. Kaspersky Labs zegt in gesprek te gaan met de Nederlandse overheid om ze te overtuigen van hun ongelijk, maar dat zal vermoedelijk weinig nut hebben voordat de verhuizing in elk geval is afgerond.
[Afbeeldingen © Diego Cervo – Adobe Stock]
Verder lezen over Kaspersky Lab
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerCybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime23.04.2024
Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content
Cybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Cybercrime09.11.2023
Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers
Cybercrime12.04.2023
Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%
Cybercrime10.03.2023
Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname
Cybercrime27.01.2023
Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us
The Last of ... scamsVerder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024