Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Nederlandse jongeren tussen de 14 en 18 jaar lijken zich nog steeds niet echt bewust van de risico’s om een sexy foto’s of video’s van zichzelf te delen via sociale media. Dit blijkt uit onderzoek van Meldknop.nl, uitgevoerd in het kader van de Safer Internet Day 2016. Bijna een derde (28%) van de jongeren stuurt dit naar mensen die zij online kennen of onbekenden. Ruim twee derde denkt niet dat dit beeld gezien is door mensen voor wie het niet bedoeld is.
Toch heeft bijna een derde van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld doorgestuurd gekregen dat niet voor hem of haar bedoeld was. Zelden wordt de persoon die het beeld doorstuurt hierop aangesproken. Jongeren die seksueel getint beeld van zichzelf sturen, doen dat vooral naar de personen met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70% van de jongeren vindt dat je er dan vanuit kunt gaan dat de ander dit soort beelden niet doorstuurt.
Doorstuurders aanspreken heeft zin, maar wordt nauwelijks gedaan
De helft van de jongeren vindt dat het zin heeft om personen die seksueel getint beeld doorsturen waarvan dat niet de bedoeling is, hierop aan te spreken. Een ruime meerderheid (62%) durft dit ook. In de praktijk doet 85% van de jongeren dit toch niet, omdat ze vinden dat degene die dat beeld gemaakt heeft dat niet had moeten doen. Een kleine groep (6%) vindt dat doorsturen er nu eenmaal bij hoort. In bijna alle gevallen (91%) brengen jongeren de persoon op het beeld niet op de hoogte.
Mobiele telefoon mogelijk grootste lek
Bijna driekwart van de jongeren vindt het onverstandig om seksueel getint beeldmateriaal van jezelf op je mobiele telefoon te hebben staan. Maar het onderzoek laat ook zien dat 60% van de jongeren hun wachtwoord van hun mobiele telefoon deelt met vrienden/vriendinnen, broes/zussen en klasgenoten. Jongeren gaan een stuk veiliger om met wachtwoorden van hun sociale media (77% deelt niet). Echter, toegang tot een mobiele telefoon betekent veelal ook toegang tot beeldmateriaal en sociale media.
Internet onderdeel van seksuele ontwikkeling
Seksueel getint contact via internet hoort volgens een kwart van de jongeren bij deze tijd. Ook voelt een vijfde van de jongeren zich online vrijer om seksueel getint contact te hebben. 30% van de jongeren zegt dat zij best wel eens een sexy beeld naar iemand zouden kunnen versturen.
Symposium Jongeren, seks en internet
Jongeren lijken te worstelen: enerzijds is sexting onderdeel van hun cultuur, en moet je erop kunnen vertrouwen dat anderen zorgvuldig met die beelden omgaan, maar anderzijds lijken ze de normen van hun ouders en andere opvoeders over te nemen: als het fout gaat, is het je eigen schuld, had je die beelden maar niet moeten maken.
Deze dubbelheid is onderwerp van het symposium in Amersfoort, waar onderzoekers, jongeren en deskundigen op het gebied van mediaopvoeding en seksuele opvoeding in gesprek gaan met jeugdprofessionals. Meer informatie is te vinden op de website van Safer Internet Day 2016.
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024