De verspreiding van bacteriën door aerosolisatie – minuscule druppeltjes die bij luchtverplaatsing door een binnenruimte zweven – is sinds de coronacrisis een hot item. Die luchtverplaatsing wordt in een toiletruimte niet alleen veroorzaakt door rondlopende toiletbezoekers of tijdens het handen wassen, maar ook door zogenoemde jet-handdrogers die met warme lucht de handen droog blazen.
Daarbij komt dat het belang van handen wassen, minimaal 20 seconden en liefst met (desinfecterende) zeep, sinds de coronapandemie extra benadrukt wordt. Aangezien de warme lucht handdrogers nogal wat lucht verplaatsen is de gedachtegang dat daardoor de verspreiding van bacteriën ‘gestimuleerd’ wordt, eigenlijk niet eens zo heel vreemd.
Daarom heeft het testlaboratorium Airmid Healthgroup, in opdracht van Dyson, onderzoek gedaan naar het effect van jet-handdrogers op de verspreiding van bacteriën door aerosolisatie. Voor dat onderzoek werd een groep van 15 mensen gevraagd hun handen 20 seconden lang met zeep te wassen volgens de richtlijnen van de WHO. Die richtlijnen waar met name in de eerste maanden van de pandemie ook door het RIVM en tijdens de bekende corona-persconferenties, flink op gehamerd werd. Een andere, even grote, groep deelnemers spoelden hun handen alleen af met water, zonder zeep. Vervolgens droogden alle deelnemers hun handen met een jet-handdroger of papieren doekjes.
De onderzoekers concluderen op basis van deze testgegevens dat de verspreiding van bacteriën in een toiletruimte door aerosolisatie niet beïnvloed wordt door het gebruik van een jet-handdroger. De kleine druppeltjes verspreiden zich vooral door normale activiteiten zoals het handen wassen zelf en tijdens het lopen door de ruimte. Het maakt dus niet uit of je je handen droogt met een jet-handdroger of een papieren doekje.
“We weten dat vochtige handen tot 1000 keer meer bacteriën kunnen overbrengen dan droge handen. We wilden ervoor zorgen dat mensen hun handen goed wassen en drogen, en alle mythes rond aerosolisatie en handdrogers uit de wereld helpen”, aldus Dr. Salome Giao, microbioloog bij Dyson.
Sinds de introductie van de Dyson Airblade zijn al meerdere representatieve onderzoeken uitgevoerd die aantoonden dat er geen significant verschil in aerosolisatie is tussen het drogen van handen met papieren doekjes of met een jet-handdroger. In die periode zijn echter ook onderzoeken opgedoken die wel claimden dat een jet-handdroger een grotere verspreiding van bacteriën veroorzaakt of dat er veel bacteriën op de handen achterblijven.
Volgens de onderzoekers betroffen dat echter vaak niet-representatieve onderzoeken met niet-realistische testmethodes, zoals het gebruik van handschoenen of het schoonblazen van ongewassen handen.
Het onderzoek dat nu door het onafhankelijke testlaboratorium Airmid Healthgroup uitgevoerd is moet de mythe dat jet-handdrogers minder hygiënisch zijn ontkrachten. Feit is bovendien dat de World Health Organization (WHO) en het Centers for Disease Control and Prevention concluderen dat handdrogers net zo hygiënisch zijn als papieren doekjes.