Hartje zomer, dus je bent meer bezig met barbecueën dan met gourmetten. Maar toch kan je ook prima op bijvoorbeeld een regenachtige zondag (als het ooit nog een keer echt gaat regenen dan) ook in de zomer lekker gourmetten. Gezellig met het gezin, je familie of vrienden een lange middag of avond vol gezelligheid en met vooral ook veel en lekker eten.
En ben je een echte fan van barbecueën, dan is het traditionele gourmetten ook wel iets voor jou, dat gebeurt namelijk nog gewoon op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Tegenwoordig worden er alleen vooral elektrische gourmetstellen verkocht en gebruikt, die meestal uit 4 tot 6 pannetjes bestaan en die van onderaf elektrisch worden verwarmd.
Het is al enige tijd echt een kersttraditie in Nederland. Maar het kan natuurlijk ook prima op een regenachtige dag in de zomer. Of als je geen fan bent van barbecueën, gewoon hartje zomer en lekker in de tuin, heb je ook die geur in huis niet die meestal nog wel even blijft hangen. Een gourmetstel heb je al in huis of anders is dat zo geregeld, en met deze tips maak je er dan een heerlijk dagje gourmetten van.
Het belangrijkste zit hem natuurlijk in de gourmet recepten die je gebruikt. Vlees en vis vormen natuurlijk de basis. Omdat de bereiding vaak minimaal is zal je wel voor kwaliteit moeten kiezen. Die kant- en klare gourmetschotels kennen we allemaal wel, maar het is toch veel fijner om zelf iets samen te stellen en het zo af te stellen op de smaak van jou en je mede-eters.
Heb je wat tijd om alles goed voor te bereiden, kruid het vlees (met name kip en biefstuk) dan eens door het lekker te marineren. Ook de andere vleessoorten zoals varkenshaas, cordon bleu en slavinken doen het natuurlijk altijd goed. Maar als je het soms ietsje aanpast kan je toch zorgen voor wat leuke smaak variaties. Met hamburgers bijvoorbeeld, gebruik eens een keer wat extra kruiden, sambal of brie, ananas & bacon. En denk ook eens aan wat ander vlees. Hertenbiefstuk, eendenborstfilet, ossenhaas en lam.
Nog niet genoeg variatie, dan kan je natuurlijk uitpakken met een aantal verschillende gourmet sausjes. Behalve dat je deze natuurlijk op de bord gebruikt, kan je er ook het vlees mee insmeren. Knoflooksaus en honing-mosterdsaus zijn dan twee goede voorbeelden. De smaak van de saus trekt dan heerlijk in het vlees.
Natuurlijk zijn er online nog veel meer tips beschikbaar om het dagje gourmetten nog leuker (en lekkerder) te maken. Kijk dan ook eens bij brendakookt, lekkertafelen of check hier het lekkerste gourmet-vlees.
[Afbeelding © sara_winter – Adobe Stock]