De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Europese Centrale bank (ECB) heeft sinds de kredietcrisis van 2009 altijd geprobeerd eventuele “pijn” in de economie te verzachten, maar de afgelopen week heeft de ECB een historische besluit genomen die juist veel pijn gaat veroorzaken in verschillende gelederen van onze economie. De ECB voert een anti cyclisch beleid. De Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter heeft het over een creatieve vernietiging dat de status-quo van de markt moet worden vernietigd om de middelen en energie vrij te maken die nodig zijn om te innoveren en te verbeteren.
Renteverhoging centrale Banken
De ECB heeft de beleidsrente eerste keer sinds 1999 (Invoering Euro) met maar liefst 0,75 procent verhoogd. De grootste rentestijging ooit. In een persconferentie noemde ECB-president Christine Lagarde de nieuwe verhoging een ‘uitzonderlijke stap’. Dit is nog maar het begin om de inflatie van meer dan 10% in te dammen en te normaliseren binnen Europa. Voorlopig zal de ECB alleen inzetten op renteverhogingen om de geldhoeveelheid te verkleinen omdat dat middel het meest ‘proportioneel, passend en efficiënt is’ aldus Lagarde.
Allerlei soorten rentes zijn direct en indirect afhankelijk van de beleidsrente van de ECB. Denk aan hypotheekrente, de krediet- en leenrente, Euribor rente, obligatierente en natuurlijk ook de spaarrente.
Hypotheekrente
Doordat de kapitaalmarktrente weer oploopt, zijn de marges op hypotheken veel kleiner geworden. Sinds vorige week zien we daarom ook een groot aantal geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd hebben.
De gemiddelde hypotheekrente steeg al van gemiddeld 1,5 procent in de begin dit jaar naar bijna 4 procent nu. In het markt algemeen ligt het in de lijn der verwachting dat hypotheekverstrekkers zoals banken de komende tijd hun tarieven nog veel verder zullen verhogen. In de VS is de hypotheekrente boven de 6% gekomen. Dat is niet goed nieuws voor de Europese huizenmarkt. Uitdrukking luidt dan ook, als Amerika kou vat, niest Europa.
Huizenmarkt 2022
De gekte op de huizenmarkt is anno 2022 helemaal voorbij. Het aantal woningverkopen is de afgelopen maanden gedaald door het steeds lager wordende consumentenvertrouwen en het vertrouwen in de woningmarkt in het bijzonder. De aanbod van huizen stijgt. Bij ons stijgen weliswaar de huizenprijzen nog, maar in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland is de daling van de huizenprijzen flink ingezet.
Studieboeken leren ons dat een alsmaar stijgende hypotheekrente een negatieve invloed heeft op de woningprijzen. Maar volgens de economen van ING zijn er meer factoren die in de huidige markt een rol spelen om een prijsdaling echt in gang te zetten. Aanbod van woningen blijft relatief krap (in 2008 was er ook een tekort, dit argument gaat volgens mij veel minder op) maar wat echt veel meer effect heeft is de arbeidsmarkt. Zo lang weinig mensen met inkomensverlies te maken hebben en de personeelstekort aanhoud zal het effect van een hoge hypotheekrente op de huizenmarkt niet zo groot zijn. Gevaar voor de huizenmarkt schuilt in hoe diep de komende recessie zal worden en wat de impact daarvan zal zijn op de huidige arbeidsmarkt rekening houdend met de steeds stijgende hypotheekrentes. De eerste scheuren in de bakstenen zijn hoe dan ook zichtbaar.
Dit artikel is geschreven door Halil Kiliç, Blogger, Investor & IT ondernemer.
[Fotocredits – Natee Meepian © Adobe Stock]
Verder lezen over Nederland
Nieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkEvents06.11.2024
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk
Nieuws05.11.2024
5 dingen die we zullen missen van Blokker
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024