Nieuws20.09.2022

​Huizenmarkt: Eerste scheuren in de bakstenen


Europese Centrale bank (ECB) heeft sinds de kredietcrisis van 2009 altijd geprobeerd eventuele “pijn” in de economie te verzachten, maar de afgelopen week heeft de ECB een historische besluit genomen die juist veel pijn gaat veroorzaken in verschillende gelederen van onze economie. De ECB voert een anti cyclisch beleid. De Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter heeft het over een creatieve vernietiging dat de status-quo van de markt moet worden vernietigd om de middelen en energie vrij te maken die nodig zijn om te innoveren en te verbeteren.

Renteverhoging centrale Banken

De ECB heeft de beleidsrente eerste keer sinds 1999 (Invoering Euro) met maar liefst 0,75 procent verhoogd. De grootste rentestijging ooit. In een persconferentie noemde ECB-president Christine Lagarde de nieuwe verhoging een ‘uitzonderlijke stap’. Dit is nog maar het begin om de inflatie van meer dan 10% in te dammen en te normaliseren binnen Europa. Voorlopig zal de ECB alleen inzetten op renteverhogingen om de geldhoeveelheid te verkleinen omdat dat middel het meest ‘proportioneel, passend en efficiënt is’ aldus Lagarde.

Allerlei soorten rentes zijn direct en indirect afhankelijk van de beleidsrente van de ECB. Denk aan hypotheekrente, de krediet- en leenrente, Euribor rente, obligatierente en natuurlijk ook de spaarrente.

Hypotheekrente

Doordat de kapitaalmarktrente weer oploopt, zijn de marges op hypotheken veel kleiner geworden. Sinds vorige week zien we daarom ook een groot aantal geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd hebben.

<i>Bron: <a href=\
Bron:

De gemiddelde hypotheekrente steeg al van gemiddeld 1,5 procent in de begin dit jaar naar bijna 4 procent nu. In het markt algemeen ligt het in de lijn der verwachting dat hypotheekverstrekkers zoals banken de komende tijd hun tarieven nog veel verder zullen verhogen. In de VS is de hypotheekrente boven de 6% gekomen. Dat is niet goed nieuws voor de Europese huizenmarkt. Uitdrukking luidt dan ook, als Amerika kou vat, niest Europa.

Huizenmarkt 2022

De gekte op de huizenmarkt is anno 2022 helemaal voorbij. Het aantal woningverkopen is de afgelopen maanden gedaald door het steeds lager wordende consumentenvertrouwen en het vertrouwen in de woningmarkt in het bijzonder. De aanbod van huizen stijgt. Bij ons stijgen weliswaar de huizenprijzen nog, maar in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland is de daling van de huizenprijzen flink ingezet.

Studieboeken leren ons dat een alsmaar stijgende hypotheekrente een negatieve invloed heeft op de woningprijzen. Maar volgens de economen van ING zijn er meer factoren die in de huidige markt een rol spelen om een prijsdaling echt in gang te zetten. Aanbod van woningen blijft relatief krap (in 2008 was er ook een tekort, dit argument gaat volgens mij veel minder op) maar wat echt veel meer effect heeft is de arbeidsmarkt. Zo lang weinig mensen met inkomensverlies te maken hebben en de personeelstekort aanhoud zal het effect van een hoge hypotheekrente op de huizenmarkt niet zo groot zijn. Gevaar voor de huizenmarkt schuilt in hoe diep de komende recessie zal worden en wat de impact daarvan zal zijn op de huidige arbeidsmarkt rekening houdend met de steeds stijgende hypotheekrentes. De eerste scheuren in de bakstenen zijn hoe dan ook zichtbaar.

Dit artikel is geschreven door Halil Kiliç, Blogger, Investor & IT ondernemer.

[Fotocredits – Natee Meepian © Adobe Stock]

...

Verder lezen over Nederland

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken