Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Hoe koud is jouw huis? Volgens de experts moet je je huis zeker niet kouder laten zijn dan 15 graden, omdat hierdoor vocht in je woning kan trekken. Je zal dus toch wel wat moeten stoken. Maar hebben veel mensen in Nederland hun huis zo’n lage temperatuur? Nou, we zijn volgens smarthomemerk Tado wel het land met de koudste huizen van heel Europa.
18 graden celsius
Hoe koud Nederlanders het gemiddeld maken in huis, dat is 18 graden. Vorig jaar was dat nog 19 graden, dus heel groot is het verschil niet, maar het valt wel op dat mensen door de hoge energie- en gaskosten proberen wat te beknibbelen. Nu is het natuurlijk in een land wat meer in het zuiden vaak wat minder koud en dus ook wat minder vervelend om je huis te moeten verwarmen, dan in een land dat wat hoger ligt zoals ons land. Echter behoren landen als Finland, Noorwegen en Zweden ook tot Europa en daar is het toch een stuk kouder dan in Nederland. Toch blijken ze daar de verwarming lekker wat hoger te draaien terwijl het buiten -23 is.
Helpt die graad nou heel veel? De meningen zijn erover verdeeld hoeveel het precies oplevert qua besparing, maar dat je er flink mee kunt besparen is zeker. Zo wordt er onder andere gezegd dat het wel 7 procent kan schelen op de kosten van je verwarming en dat kan zomaar oplopen tot 100 euro per graad. Is die graad snel merkbaar? Ja, toch wel. Je zal het vooral als het wat later op de avond is wat kouder hebben, omdat je dan waarschijnlijk niet aan het werk bent, wat meer stilzit en wat moeier wordt. Vooral op dat moment merk je die graad wel. Wat doe je ertegen? Je kunt bijvoorbeeld een fleecedeken op de bank leggen en daaronder liggen, een extra dikke trui aantrekken of investeren in een elektrisch verwarmd kussen.
Verwarming
Wat vooral opvalt is dat 84 procent van de Nederlanders de thermostaat de afgelopen maanden wel degelijk lager heeft gezet. Dat is het hoogste percentage van alle landen in Europa. In het onderzoek werden 340.000 huizen in Europa onderzocht. Vooral in Utrecht zijn mensen erg fanatiek met het lager zetten van de thermostaat (85 procent) terwijl het laagste percentage in Nederland in Zeeland was (82 procent). Kortom, het is alsnog vrij hoog. Het verbaast echter niet: menig koffieautomaatgesprek gaat tegenwoordig over de stijgende prijzen, waarbij vooral de prijzen van energie en gas mensen zorgen baren. Het is niet vreemd om ineens een rekening te krijgen van drie of vier keer zo hoog als eerder.
Het is dan ook hopen dat de lente vroeg inzet en lekker warm is en dat dat vooral lang voortduurt. Dat zou schelen. Al merken energiemaatschappijen ook dat de prijzen van gas en energie gelukkig alweer langzaam dalen. Daarnaast heeft de overheid het energieplafond sinds dit jaar geïntroduceerd, waardoor we als burgers minder snel kopje onder gaan door de prijzen die inmiddels voor sommigen net zo hoog zijn als hun maandelijkse huur of hypotheek.
Geld besparen
Maak je je ook zorgen? Lees dan ook ons artikel over geld besparen op je gasrekening. Nog wat snelle tips: doe de kachel een uur voor je naar bed gaat vast aanzienlijk lager, investeer in een thermosfles om je koffie/thee warm te houden, poets niet je tanden tijdens het douchen (want dan douche je langer), kook grotere porties en eet er twee dagen van en draai de kachel dicht in de ruimtes waar je niet (of maar heel even) bent. Alle kleine beetjes helpen.
Verder lezen over Nederland
Nieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkEvents06.11.2024
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk
Nieuws05.11.2024
5 dingen die we zullen missen van Blokker
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024