Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Afgelopen week was het ‘end of days’. Op vrijdag ging het gebeuren, storm over storm en springtij. Gesproken werd over het springtij aan het eind van de middag waarvoor alle keersluizen in Zeeland zouden worden gesloten. Bij Rijkswaterstaat was iedereen paraat en was de kans groot dat de Oosterscheldekering zou worden gesloten. Dit gebeurt als de waterstand boven de drie meter komt en dat was precies wat werd verwacht. Bij Vlissingen sprak men van een astronomisch hoog getij. In Rotterdam zou het water ver over de kade komen en bij de zuiderburen moest Antwerpen worden gered van grote overstromingen.
Laten we vooropstellen dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Vandaag met alle weer-apps op onze smartphone, media die ons ver vooraf waarschuwt voor code geel, oranje en rood en nieuwsdiensten die het hardst roepen om niet de weg op te gaan, is er geen ontkomen aan. We worden gewaarschuwd voor barre weersomstandigheden. Maar wat is het effect op ons als maar al te vaak het ‘barre’ niet meer is dan een pittig briesje wat we in Nederland wel gewend zijn. Het vlakt de boodschap af en als dat maar vaak genoeg gebeurt is de kans aanwezig dat je onheilstijdingen gaat negeren omdat het-toch-wel-niet-zo-zal-zijn.
Waar blijft de storm?
Ook afgelopen vrijdag want de storm viel wel mee, gelukkig maar. Op het moment suprême zaten we zelf in een vakantiehuis in Biggekerke, net achter de duinen. Het waaide flink, er was alleen nog steeds strand te zien en bovenop de duinen waaide het inderdaad harder dan achter de duinen. De Oosterscheldekering ging niet dicht. Ook rond middernacht toen het echt los moest gaan gebeurde er weinig. Nog steeds met de aanvulling gelukkig maar. Een groot deel van Nederland kreeg die avond eindelijk sneeuw wat vooral blijheid opleverde op Instagram en Twitter. Sneeuw maakt ons eerder blij dan dat het afschrikt. Nou behalve dan op de Posbank waar een dik pak sneeuw van zeker 10 centimeter was gevallen. Posbank ‘levensgevaarlijk’ door sneeuw was er te lezen. Ook uit Twente, de Achterhoek en de Veluwe kwamen meldingen van ruim 10 centimeter sneeuw, het kan niet slechter. De berichtgeving suggereert barre omstandigheden die we kennen uit Game of Thrones waar ‘Winter is coming’ net zo onheilspellend klinkt.
Waar ligt het aan?
Op maandagmorgen was het nog niet beter. In Enschede is nog net niet de noodtoestand afgekondigd maar is wel de Wethouder Elhorststraat onneembaar te lezen in een van de landelijke dagbladen. Je zult er maar wonen denk je dan of erger nog, je komt er iedere dag langs onderweg naar je werk en nu moet je thuis blijven. Duidelijk is dat het weer ons blijkbaar steeds meer in z’n greep weet te houden. Is het ons KNMI, zijn het de weerdiensten, of wij de media, ergens maken we het extremer dan het waarschijnlijk is. En dat is niet goed want als het echt mis is met het weer is de kans groot dat we code rood zomaar negeren. Net als nu met bevroren wegdekken en gladde wegen. Tenzij je in de Wethouder Elhorststraat woont want daar is het leven even niet mogelijk en zitten mensen opgesloten in hun woningen.
Verder lezen over Buienradar
Media06.03.2024
RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv
Mobile16.09.2022
5 apps om te checken wanneer het stopt met regenen
Nieuws20.03.2021
Heerlijk, het is lente!
Online16.02.2013
Buienradar groeit sneller dan onze internetpopulatie
Social Media12.02.2013
Twitterradar: Het weer volgens Twitterend Nederland
Online30.08.2011
Wie kan er nog zonder Buienradar?
Online31.03.2011
Buienradar overgenomen door RTL Nederland
Gadgets11.07.2010