Nieuws05.12.2019

Hoe ziet jouw energierekening er in 2020 uit?


Wasjes draaien, televisie kijken, koken: allemaal dagelijkse bezigheden waarbij de meeste mensen zich niet afvragen wat het effect ervan is op de energierekening. Totdat die rekening aan het einde van het jaar op de mat valt. Zuiniger gebruik maken van stroom en gas is natuurlijk een mogelijkheid de kosten te beperken, maar er zijn ook andere factoren van invloed zijn. Een aantal landelijke veranderingen in 2020 kunnen ervoor zorgen dat jouw rekening hoger of lager uitvalt. Wij zetten ze op een rijtje.

Elk jaar is het weer een spannend moment: heb je het ‘beter’ gedaan dan vorig jaar? Krijg je geld terug of moet je bijbetalen? Voor een groot deel hangt dit natuurlijk af van je verbruik van het afgelopen jaar en of je een leverancier hebt die goedkope stroom biedt, maar in 2020 gaan er ook verschillende beleidsmaatregelen van de overheid van kracht die invloed kunnen hebben op jouw energierekening.

Klimaatakkoord

Om te beginnen is er in het klimaatakkoord dat afgelopen juni is aangenomen een aantal veranderingen aangekondigd. Een van de uitgangspunten van dat akkoord is dat bedrijven zwaarder belast worden op CO2-uitstoot en dat de ‘gewone Nederlander’ grotendeels bespaard blijft. Wel zullen huishoudens die op het gasnetwerk zijn aangesloten meer gaan betalen. De belasting op gas wordt namelijk verhoogd, namelijk met 3,99 cent per m3. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag, namelijk met 0,09 cent per kWh.

In het kader van ‘de vervuiler betaalt’, stijgt de energiebelasting wel naar mate je meer verbruikt. Dit is geregeld in een schijvensysteem. De meeste huishoudens vallen in de eerste schijf, maar zodra je in een hogere schijf terechtkomt, ga je dus ook meer belasting betalen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, ontvangt elk huishouden een belastingvermindering op de energiebelasting. Dit is omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Deze ‘korting’ wordt in 2020 fors verhoogd van 257,54 euro naar 435,68 incl. btw. Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis daalt het gemiddelde bedrag dat elk huishouden volgend jaar moet afdragen via de energierekening met 70 euro.

Bespaartips

Al met al goed nieuws voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens. Toch kan het nooit kwaad om te letten op je eigen energieverbruik. Er zijn verschillende, relatief gemakkelijke dingen die je zelf kunt doen om energie te besparen en dus de kosten binnen de perken te houden:

  • De wasmachine en -droger zijn energieslurpers. Door je vuile was op te sparen, de energiebesparingsstand te gebruiken en te wassen op lage temperaturen bespaar je veel energie. Ook kun je natuurlijk vaker een droogrek gebruiken in plaats van de droger.
  • Voorkom sluipgebruik. Veel elektronische apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt – volgens onderzoek zelfs 75 procent van het verbruik wanneer ze ‘aan’ staan. Laat televisies niet op de standby-stand staan en trek opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.
  • Wanneer huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn, koop dan een energiezuinig nieuw exemplaar. Deze energiezuinige apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers, zijn een tikkie duurder dan de niet-zuinige varianten, maar je verdient het verschil terug in stroomverbruik.

Heb je zelf nog tips? Laat het hieronder weten in reacties.

...

Verder lezen over Nederland

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen