Nieuws04.03.2024

​Hoe je vele honderden euro’s per jaar kunt besparen op boodschappen


Hieronder deel ik een bewezen strategie voor het besparen van vele honderden euro’s per jaar op boodschappen. Het vergt slechts een iets verder vooruit kijken dan de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Per persoon kan de besparing hiermee – uiteraard afhankelijk van jullie eetgewoonten – gemakkelijk oplopen tot 400 á 600 euro op jaarbasis.

Eenmaal per jaar in aanloop naar de zomervakantie eten wij de diepvriezer grotendeels leeg. Enerzijds om te voorkomen dat een onverhoopt langdurige stroomonderbreking of uitgevallen vriezer gedurende onze vakantie tot grootschalig bederf leidt. Anderzijds omdat je met een volle diepvriezer verre van optimaal kunt inslaan bij aantrekkelijke aanbiedingen.

Tevens voorkom je hiermee dat de kwaliteit van ingevroren producten teveel achteruit gaat door vetoxidatie (eerste deel artikel). Tenslotte biedt het de mogelijkheid om de diepvriezer – afhankelijk van de hoeveelheid ijsaangroei – eens in de zoveel tijd te ontdooien.

Harde kazen

Liefhebbers van harde kazen kunnen al gauw 30 procent besparen. Harde kaas – mits ingesealed en gekoeld bewaard – is doorgaans namelijk langer houdbaar dan de T.H.T. datum. Harde kazen zullen bovendien niet zomaar bederven en ontstaan er onverhoopt enkele schimmelplekjes dan kunnen deze geen kwaad, zolang je de plekjes met schimmel maar verwijdert. Zachte kazen die schimmelplekken hebben, kun je overigens wel beter helemaal weggooien. Een aankomende houdbaarheidsdatum levert dus al gauw 30 procent korting op in de supermarkt. Wij bewaren harde kazen nooit in de diepvriezer, maar dit schijnt ook nog te kunnen?

Daarnaast hebben veel supermarkten regelmatig ‘2 halen, 1 betalen’ aanbiedingen binnen het assortiment met harde kazen. Als je niet heel erg gebonden bent aan één specifiek kaasmerk, dan is er regelmatig kaas te vinden die flink in de aanbieding is. Vanwege de relatieve houdbaarheid kun je dan dus gerust extra inslaan. Op deze manier bespaar je tussen de 30 en 50 procent op relatief dure harde kazen.

Vlees, vis en vleesvervangers

Qua vlees en vis bestaat er weinig ruimte met betrekking tot de T.G.T. datum (laatste deel artikel). Bedorven vlees en vis vormen namelijk een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Daarom hanteren wij qua afgeprijsde vlees- en visproducten sowieso minimaal één resterende dag tot de T.G.T. datum om geen enkel risico te lopen. Afgeprijsde vlees- en visproducten worden vervolgens nog diezelfde dag geconsumeerd of gaan rechtstreeks de diepvriezer in.

Ditzelfde geldt voor aanbiedingen van vlees, vis en vleesvervangers. Met name ‘2 halen, 1 betalen’ aanbiedingen gaan in groten getale onze diepvriezer in. Het mooie daarnaast is dat deze relatief weinig ruimte innemen. In de praktijk komt het er op neer dat wij gedurende het hele jaar tussen de 30 en 50 procent besparen op vlees, vis en vleesvervangers.

Diepvriesmaaltijden en diepvriespizza’s

Hoewel diepvriesmaaltijden en met name diepvriespizza’s relatief veel vriezerruimte innemen, kun je weliswaar flink geld besparen door in te slaan in het geval van aantrekkelijke aanbiedingen. Diepvriesmaaltijden en -pizza’s kopen wij daarom eigenlijk alleen in als ze fors in de aanbieding zijn. Hiermee besparen wij tussen de 25 en 50 procent.

Gefermenteerde zuivelproducten

Bedorven zuivel is lang voordat het de gezondheid kan schaden al ronduit oneetbaar door verzuring. Je kunt daarom behoorlijk flexibel omgaan met de T.H.T. datum (i.c. kijken, ruiken, proeven). Wij vinden yoghurt, vla of kwark die enkele dagen over de datum is vaak zelfs nog iets lekkerder worden. Zuivel kun je daarom gerust met 30 procent korting dicht aan de houdbaarheidsdatum inkopen.

Het beste kun je daarvoor boodschappen doen tussen 16.00 – 19.00 uur. Voor 16.00 uur is zuivel dicht aan de houdbaarheidsdatum soms nog niet afgeprijsd, na 19.00 uur is het soms al weer uit het schap verdwenen of verwijderd. Als je daarnaast niet heel erg gebonden bent aan één specifieke zuivelsoort, dan is er bovendien altijd wel een gefermenteerde zuivelsoort te vinden die fors in de aanbieding is. Inslaan maar, zou ik zeggen. Niet zelden levert dit 25 tot 50 procent korting op. Als jullie net zoals wij echte toetjesmonsters zijn, dan tikt dit op jaarbasis behoorlijk aan!

Pastabasissauzen

Als je met enige regelmaat gebruik maakt van pastabasissauzen voor pastamaaltijden dan kun je hierop al gauw 50 procent besparen. Pastasauzen zijn namelijk doorgaans langer dan 1 jaar houdbaar en ze komen met enige regelmaat in de aanbieding volgens ‘2 halen, 1 betalen’. Je kunt er in dat geval maar beter ruim voldoende van inslaan. Op die manier bespaar je 50 procent op relatief dure pastabasissauzen voor pastamaaltijden.

Stamppotgroenten

Stamppotgroenten zijn vaak zowel aan het begin van de winter (net na het oogstseizoen) als aan het einde van de winter (aflopende houdbaarheid wintervoorraad) aan te schaffen volgens ‘2 halen, 1 betalen’. Enige nadeel is dat groenten relatief veel vriezerruimte innemen. Niettemin kun je zo gedurende de hele winter verschillende stamppotmaaltijden tegen 50 procent van de kostprijs van stamppotgroenten eten.

Shampoo, douchegel, deodorant, tandpasta, tandenstokers, tandenragers, etc.

Bij veel drogisterijen komen veel gebruikte verzorgingsproducten op enig moment in de aanbieding volgens het principe van ‘2 halen, 1 betalen’. De houdbaarheidsdatum van dergelijke producten is doorgaans veel langer dan 1 jaar. Door dan direkt voor ongeveer een jaar in te slaan, besparen wij tot 50 procent op onze veel gebruikte verzorgingsproducten. Je bent letterlijk een dief van jouw portemonnee als je veel gebruikte verzorgingsproducten niet voor maximaal 50 procent van de kostprijs inkoopt.

Kleine huishoudelijke of administratieve benodigdheden

Kleine huishoudelijke of administratieve benodigdheden kun je beter niet bij de supermarkt inkopen. De relatief beperkte schappen voor dergelijke spullen duiden er al op dat ze relatief duur zijn. Hiervoor kun je beter eens in de zoveel tijd langs de Action gaan.

Kies standaard voor huismerken

Veel huismerken zijn in kwaliteit volstrekt vergelijkbaar met A-merken, maar qua prijs een stuk voordeliger. Dit komt doordat veel A-merken hun producten in opdracht van supermarkten in huismerkverpakkingen leveren. Het kost doorgaans immers meer om een andere kwaliteit product te maken dan om de huismerkverpakkingen te vullen met exact hetzelfde product waarmee ook de A-merkverpakkingen gevuld worden.

In sommige gevallen bemerk je echter wel degelijk kwaliteitsverschillen. Dit kan het geval zijn indien er geen sprake is van A-merkproducten in huismerkverpakkingen. Dit weet je dan tenminste voor de eerstvolgende keer.

Tenslotte heb je wellicht nog iets aan deze aanvullende tips en trucs om te besparen.

[Fotocredits – © monticellllo – Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over AH

Albert Heijn opent een nieuw gemechaniseerd Home Shop Center

Boodschappen doen, steeds vaker doen we dat vanuit huis op je smartphone of vanachter een laptop. En dat merkt ook Albert Heijn. Daar zien ze de vraag naar online boodschappen dermate sterk toenemen dat ze nu een 2e gemechaniseerd Home Shop Center (HSC) openen, ditmaal in Zwolle.

Online01.07.2024

Albert Heijn opent een nieuw gemechaniseerd Home Shop Center

en zet in op verdere groei e-commerce
Boodschappen rekenen we al 35 jaar af met de pinpas

Deze week is het 35 jaar geleden dat betalen met de pinpas bij Albert Heijn mogelijk werd gemaakt door ING (voormalig Postbank). Toen een noviteit, nu de normaalste zaak van de wereld. Toenmalig minister van Financiën...

Nieuws20.11.2023

Boodschappen rekenen we al 35 jaar af met de pinpas

in 1988 had Albert Heijn de primeur
Robots doen de boodschappen in nieuwe Home Shop Center van Albert Heijn

Volgende opent het nieuwe, gemechaniseerde Home Shop Center (HSC) van Albert Heijn. Hier rollen de potten pindakaas en tubes gel in bakken automatisch over een ingenieus, geautomatiseerd netwerk van rails om bij elkaar t...

Nieuws27.10.2023

Robots doen de boodschappen in nieuwe Home Shop Center van Albert Heijn

We koken veel uitgebreider tijdens deze toch bijzondere kerst

Dit jaar geeft Nederland een heel andere invulling aan de feestdagen. Door corona zijn alle plannen anders. De grote focus ligt nu op thuis, het spreiden van kerst over meerdere dagen en het vieren in kleinere gezelschap...

Lifestyle27.11.2020

We koken veel uitgebreider tijdens deze toch bijzondere kerst

Ster Gouden Loeki 2019: dit zijn de 10 finalisten

De Ster Gouden Loeki is een jaarlijkse publieksprijs voor de beste commercial. Ondanks dat we met z'n allen steeds vaker on demand kijken naar tv-programma's, worden er gelukkig nog genoeg mooie commercials gemaakt. De l...

Advertising31.01.2020

Ster Gouden Loeki 2019: dit zijn de 10 finalisten

De mooiste en beste commercials
Albert Heijn heeft een nieuwe ‘supermarktmanager’ gevonden

Eindelijk heeft Albert Heijn een opvolger gevonden voor de bekende supermarktmanager Harry Piekema. Ilse heet ze en we gaan haar de komende tijd regelmatig zien op tv. De nieuwe hoofdrolspeelster is net als Harry superm...

Advertising27.09.2019

Albert Heijn heeft een nieuwe ‘supermarktmanager’ gevonden

Opvolger Ilse in nieuwe commercials te zien
Albert Heijn laat bezorgrobot rijden op High Tech Campus in Eindhoven

Werk je op de High Tech Campus in Eindhoven? Dan kun je in week 29 en 30 (tussen 15 en 26 juli) je lunch door een robot laten bezorgen. Dit meldt een woordvoerder van Albert Heijn aan de website Distrifood. De volautomat...

Nieuws26.06.2019

Albert Heijn laat bezorgrobot rijden op High Tech Campus in Eindhoven

Picnic wint marktaandeel ten koste van Albert Heijn

Het gaat goed met online supermarkt Picnic. Meldden we eerder dit jaar al dat ze het snelst groeiende bedrijf van Nederland zijn, nu blijkt dat ze daardoor zelfs AH van de online troon stoten. Picnic wint in hoog tempo m...

Nieuws13.05.2019

Picnic wint marktaandeel ten koste van Albert Heijn

Markt voor online boodschappen groeit

Verder lezen over Nederland

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Verder lezen over Online Shop

Etsy wordt steeds minder authentiek en verandert zelfs de labels

Het is steeds moeilijker om iets handgemaakts te vinden op Etsy. Nu zelfs helemaal: Etsy verwijdert namelijk het label handgemaakt.

Online13.07.2024

Etsy wordt steeds minder authentiek en verandert zelfs de labels

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Nederlandse consumenten hebben in het eerste kwartaal van 2024 ruim €9 miljard online uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. Q1 2023. Het aantal online aankopen nam iets af (-3%) naar ruim 85 miljoen. Wel wordt er meer gekocht bij buitenlandse webshops; zowel het aantal aankopen als de bestedingen cross-border zijn toegenomen

Online01.07.2024

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Catawiki komt met een ‘nu kopen’ functie

Catawiki introduceerde vandaag een aantal nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid voor kopers om de hele veiling over te slaan en het object direct te kopen voor een vaste prijs. In 2023 liepen veel geïnteresseerden het object van hun dromen mis: ze plaatsten een bod maar verloren de veiling. Om dit in de toekomst te vermijden, lanceert Catawiki de optie om iets gelijk te kopen. Dankzij deze functie kunnen kopers ervoor kiezen om een object meteen te kopen in plaats van de duur van de veiling af te wachten.

Online27.06.2024

Catawiki komt met een ‘nu kopen’ functie

Daarmee skip je de veiling
Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

Als je van plan bent om in de komende dagen een nieuwe gadget aan te schaffen, dan kun je misschien dus beter even wachten tot de Prime Days plaatsvinden: 16 en 17 juli 2024.

Online25.06.2024

Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels