Nieuws28.11.2016

Het wordt winter: 5 tips voor de koude dagen


Na de zwoele zomer en een najaar waarin alle warmterecords zijn gesneuveld is de winter nu echt in aantocht. De voorspellingen van het KNMI liegen er niet om. Deze week zijn temperaturen van -10 graden al mogelijk. Het wordt dus lekker koud. Voor de Nederlanders die genieten van heerlijk vriezend weer met blauwe lucht en een roodgekleurde zonsopgang is het feest. Er is ook een generatie die er werkelijk helemaal niets aan vindt en bibberend met dikke jassen, moonboots en oorwarmers alleen de straat op gaat als het per se moet. Maar liever kiezen zij ervoor om voor de open haard te kruipen.

Code rood

De nieuwe trend is dat we tegenwoordig via de landelijke media worden gewaarschuwd met code oranje en nog heftiger met code rood als er een weertype aankomt wat kan zorgen voor enige mate van overlast. Het probleem is dat we ons er dan ook maar naar gaan gedragen. Op andere tijden gaan werken, de auto thuislaten zodat we zeker zijn van overvolle treinen, een noodrantsoen meenemen want je weet maar nooit, erwtensoep gaan eten en de schaatsen alvast figuurlijk uit het vet worden gehaald. Wanneer het echter -10 graden wordt ontwaken ook de leden van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Want het kan deze winter zomaar gebeuren en komt er misschien dan toch eindelijk die verrekte Elfstedentocht.

Code wit

Van ons mag het winter worden, het liefst zelfs een hele koude met weken lang vorst en als extraatje een wit tapijt van ten minste 20 centimeter. De wereld ziet er dan anders uit, gaan we glühwein drinken en maken we in het weekend met z’n alle lange wandelingen. Laat maar komen want wat het KNMI code rood noemt dopen wij om in code wit. Daarom 5 tips voor de koude dagen!

Gezellig bij de open haard\u00a9 Alena Ozerova - Fotolia
Gezellig bij de open haard© Alena Ozerova - Fotolia

1. Winterse drankjes

Als het winter wordt is het leuk om je drank er maar eens op aan te passen. We weten allemaal dat het een fabeltje is dat je van alcohol het warm krijgt maar het is een prima idee om lekker aan de glühwein te gaan. Dit populaire drankje wat we vooral kennen uit wintersportgebieden kun je in Nederland tegenwoordig ook in de supermarkt kopen. Belangrijkste tip: laat het nooit koken en gooi er bij het inschenken lekker een schijfje sinaasappel in. Je kunt hem ook zelf maken met kruidenzakjes maar meestal smaken deze toch wat minder.

Naast glühwein smaken jägertee (warme kruidenthee met Jägermeister) en natuurlijk een snapps ook heerlijk na een lange wandeling buiten. Wie echter excentriek wil drinken raden we aan zelf zopie (van de befaamde koek en zopie) te maken. Benodigde ingrediënten zijn o.a. bier, kaneel, kruidnagels, basterdsuiker, eieren en rum. Alle denkbare recepten hiervoor zijn te vinden in die bekende zoekmachine op internet. Voor hen die geen alcohol willen drinken volstaat een warme kop chocolademelk met slagroom natuurlijk ook.

Dat ziet er toch heerlijk uit!Credits: Fotolia \u00a9 gpointstudio
Dat ziet er toch heerlijk uit!Credits: Fotolia © gpointstudio

2. Ruiten krabben

Ongemak nummer één voor autobezitters is ruiten krabben. Beetje vreemde term overigens dat krabben, want ik heb nog nooit iemand met z’n nagels de voorruit van z’n auto ijsvrij zien maken. Dekens kan, stukken karton ook, een garage is altijd de beste oplossing, kranten zijn een drama want die vriezen vast, spuitbussen met vloeistof werken soms snel en je auto een half uur stationair laten draaien is ‘not-done’. Slimmerikken maken alleen een kijkgaatje en hopen dat tijdens het rijden de rest vanzelf ontdooit. Loeistom, levensgevaarlijk en volgens de politie strafbaar. Er staat namelijk een boete van 230 euro op! Een snelle en goedkope manier om je autoruit ijsvrij te maken is een simpele scheikundige oplossing. Meer uitleg vind je hier.

3. Betaal TV en Game of Thrones

Naast alle plezier op het ijs en in de sneeuw hangen we ook langer in de bank en kijken we vaker televisie. En wat is er dan leuker om heerlijk Netflix en HBO te kijken. Of beter gezegd een serie te gaan kijken. Het is het moment om opnieuw naar Game of Thrones te kijken om te zien hoe het ook alweer zat met ‘Winter is coming’. Scandinavische series scoren en zorgen voor een natuurlijke overgang naar de huiskamer. Op Travelvalley hebben we sowieso nog wel een paar winterse kijktips.

Een sc\u00e8ne uit de serie Game of Thrones.
Een scène uit de serie Game of Thrones.

4. Winternet of things

Wie een beetje ‘smart’ is tegenwoordig heeft natuurlijk allang een slimme thermostaat die ervoor kan zorgen dat je verwarming al begint op te warmen voordat je thuis komt of uit je bed stapt. Smart home en internet of things zijn van die begrippen die vandaag inspelen op meer comfort. Koud thuiskomen hoeft dus allang niet meer. Maar naast alle electronica is het nog steeds verstandig om buitenkranen leeg te laten lopen en je deursloten in te spuiten, hoe smart je huis ook is.

De slimme thermostaat in je huis.Credits: Fotolia \u00a9 Christian Delbert
De slimme thermostaat in je huis.Credits: Fotolia © Christian Delbert

5. Koude handen en voeten

Eigenlijk hoeven die hele dikke winterjassen helemaal niet. Warme handschoenen en winterse schoenen zijn het aller belangrijkste. Deze lichaamsdelen bepalen of we het warm of koud hebben en worden ook wel eens de temperatuurmeters van ons lichaam genoemd. Tegen koude neuzen kun je weinig doen, tegen koude oren maar volop. Maar misschien wel je beste tip is gewoon bewegen. Hierdoor verwarm je je eigen lichaam.

‘Winter is coming’ en laten we hopen dat het dan maar een echte winter wordt, de Elfstedentocht er echt gaat komen, de verkoop van glühwein een recordverkoop krijgt en iedereen zijn voorruit helemaal schoonmaakt voordat hij gaat autorijden.

Ben jij klaar voor de koude dagen?Credits: Fotolia \u00a9 Andrey Kuzmin
Ben jij klaar voor de koude dagen?Credits: Fotolia © Andrey Kuzmin

Header credits: Fotolia © alekseynikiforov

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...